Цветелин Кънчев: ГЕРБ обещаха безплатен транспорт на ромите

Гратисчийството няма етнически произход. За случаите у нас трябва да се търси първопричина и решение. Имате ли представа кой печели в ромските махали на последните избори. Партията, която е спечелила, е обещала безплатен транспорт. Говорим за партия ГЕРБ. Тя е спечелила масово в циганските махали. Това заяви пред Нова телевизия Цветелин Кънчев, лидер на „Евророма“.„ГЕРБ в името на победата са готови на всичко - „Видите ли, колко сме добри, видите ли колко сме толерантни“. Нашите хора пътуват гратис, защото един билет струва един хляб. Преди години имаше над 15 души цигани шофьори на автобуси и тролейбуси. Сега да има един-двама. Когато започнаха съкращенията в градския транспорт, махнаха първо ромите“, посочи Кънчев.

Вили Лилков, депутат от Реформаторския блок, коментира на свой ред: „Проблемът не е само с циганите. Циганите пътуват масово гратис, но и много българи не си купуват билети. Т.е. проблемът не е от немотия. Въпросът е, че системата допуска гратиса. Системата не събира наложените глоби. Много е ниска събираемостта. В пиковите часове в София пътуват 830 автобуса с 240 контрольори. Контролът трябва да мине по съвсем друг начин. Защо не се назначат нови 600 души контрольори, на 1000 лева заплата. Това прави приблизително 9 млн. лв. годишно. Тези разходи ще бъдат компенсирани от премахнатите загуби от нередовните пътници. Драконовски мерки трябват, за да се вдигне нивото на събираемостта“.

„Ако има квартали в София, където пътуват нередовни пътници, нека има контрольори, придружени от полиция. Може да се прави акция на два месеца примерно“, коментира блогърът Иво Мирчев.

Цветелин Кънчев допълни, че ако контрольорите в циганските квартали са от ромската общност, гратисчиите ще намалеят. /БЛИЦ

Станете почитател на Класа