Социалист и гербер на едно мнение, тв водеща не повярва

Невиждано явление се случи в сутрешния блок на БНТ. Депутатите от ГЕРБ и БСП – Валентин Николов и Тасков Ерменков, които са и членове на комисията по енергетика в парламента, бяха на едно мнение за това, че цената на тока не бива да се увеличава. Водещата на предаването дори не можа да повярва на ушите си и предположи, че това се дължи на някакво следколедно чудо.
„Заради Коледа ли сте станали толкова добри и сте на едно мнение или...", учуди се водещата.

„В момента в парламента се опитваме да направим промени в закона, така че съставът на ДКЕВР да бъде избиран от Народното събрание и все пак да му се даде някаква независимост. Същевременно регулаторът трябва да има и финансова независимост, защото не можеш да си вършиш работата, разчитайки някой да ти даде пари", каза Таско Ерменков.

„Най-лесното решение е да бъде вдигната цената на тока, въпросът е дали хората ще могат да я плащат. Трябва да си даваме сметка, че проблемът в енергетиката е в момента съществуващият енергиен микс. Не бива да пропускаме момента със скъпата електроенергия, която е на входа. Имам предвид електроенергията от фотоволтаиците, от електроцентралите – т.нар. американски „Марица Изток 1" и „Марица Изток 3", електроенергията от вятърните централи, защото, ако тези проблеми не бъдат решени, няма да се реши и проблемът с дефицита", обясни социалистът.

Валентин Николов подчерта, че именно този парламент, в който най-мощно е представена цялата държава, е най-добрата възможност да се избере независим регулатор. Той се съгласи с Таско Ерменков, че трябва да се помисли за финансовата независимост на ДКЕВР.

Валентин Николов показа диаграма, от която ясно пролича, че цената, на която НЕК купува тока е по-висока от тази, на която го продава. Оттам и дефицитът, който се трупа. Вариантите са или да бъде повишена цената на тока за потребителите, или да се намали цената на покупката, т.е. в микса. Николов обясни, че правителството ще работи за това да бъде намалена цената на покупката, като се намалят някои от високите цени по дългосрочните договори.

Социалистът и герберът са съгласни по въпроса, че проблемът с цените е не толкова в техния абсолютен размер, а съотношението им върху доходите на хората. По-важното, според тях е насърчаването на инвестициите и съживяването на икономиката.

„Дано да сме ви заразили със следколедната доброта. Видяхте, БСП и ГЕРБ са на мнение, че не трябва да се вдига цената на тока през 2015", обобщи водещата Ася Методиева.

Станете почитател на Класа