Хасан Адемов: Необходим е нов обществен договор за пенсионната система

„Няма внесени текстове, има само заявени намерения от Реформаторския блок и от част от представителите на ГЕРБ. Иначе има идея до 31 март всички компоненти на пенсионната система да се преразгледат и на обществото да се предложи достатъчно приемлив и съгласуван модел, който да дава ясна перспектива и прозрачност на компонентите, като да кажем възраст за пенсиониране, стаж и останалите подробности", каза председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов в коментар на предстоящите първи стъпки в работата по отношение на общественото осигуряване по БНР.
Крайно време е за нов обществен договор и ново обеществено съгласие, за да не променя всяко следващо правителство параметрите на пенсионната система, подчерта Адемов: „Имаме и препоръки от ЕК финансовата система на пенсионното осигуряване да бъде достатъчно стабилна, да има адекватни пенсии, да бъде ограничено ранното пенсиониране".
По отношение на предложението на Реформаторския блиок за индивидуални капиталови партиди в НОИ и избор за осигуряващите се - частен или държавен фонд, Адемов каза: „Разбира се, че това може да се случи, но няма такава практика в нито една държава от ЕС. Преди години имаше такъв капиталов стълб в Казахстан, но те се отказаха от този вариант. Това ще бъде някаква иновация не само в България, но и в ЕС".
„Трябва да има повече яснота около дейността на частните пенсионни дружества. Осигурените лица трябва да имат право на избор между консервативен и агресивен начин на инвестиране на техните средства в пенсионните фондове", отбеляза Адемов.

Станете почитател на Класа