Радан Кънев: Промените в осигурителната система нямат парламентарна подкрепа

Няма да се намери нужната парламентарна подкрепа, за да се приемат предложените промени в социалната система", заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев в сряда пред БНТ.

"Ако се стигне до подобно решение, в което започнат трансфери от частните фондове към Националния осигурителен институт, защото това е предложението, това ще е най-важното политическо решение, което България е взимала във вътрешната си политика от 2000 г. насам", коментира Кънев.

В понеделник представители на правителството, начело с премиера Бойко Борисов, подписаха със синдикатите Меморандум за разбирателство, който предвижда ново замразяване на повишаването на възрастта за пенсиониране.

Едновременно с това в него има и други промени на пенсионния модел. Най-важната сред тях е предвидената възможност родените след 1960 година да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд или вноските им да отиват само в Националния осигурителен институт (НОИ).

Кънев обясни, че направените предложения в този си вид няма да решат дългосрочните проблеми. Според него са нужни още разговори, за да се намерят решения, които да гарантират стабилността на пенсионната система.

"Промените в пенсионната реформа трябва да се обсъждат поне половин година, а не така на неделно матине. Процесът на съгласуване на решенията в коалицията има за цел не да няма сърдити, а да се стигне до най-правилното решение, а в случая това не се получава", каза Кънев.

Той призова за продължаване на преговорите и за включването в тях на всички заинтересовани страни, които "не са само синдикатите".

"Не мисля, че вчерашното прибързано гласуване в комисията е оценено правилно от хората, които са гласували. Нито мисля, че в ГЕРБ има достатъчно яснота за важността на решението, нито в ДПС", каза Кънев.

Станете почитател на Класа