Ноам Чомски: САЩ са много расистко общество

Ноам Чомски нарече САЩ "много расистко общество" и заклейми бившия президент Роналд Рейгън като пример за човек със силно расистки възгледи.

"Това е много расистко общество. Шокиращо е. Това, което се случи на афроамериканците в последните 30 години, е сходно на случилото се в края на 19-ти век", казва Чомски в интервю за GRITtv. Промените в Конституцията, които трябваше да освободят афроамериканските роби, помогнаха за около десет години, след това дойде споразумението между Севера и Юга, което предостави на робовладелските щати правото да правят каквото си искат", отбелязва Чомски. "И това, което те направиха, беше да криминализират живота на чернокожите, а това създаде някаква робска сила. Много черни мъже бяха хвърлени в затвора, където станаха идеална работна сила, много по-добра от робите", допълва той.

След това чернокожите имали период от около 20 години, в който получили право да влязат в американското общество. Тогава "чернокож работник можеше да получи работа в автомобилен завод, да си купи малка къща и да изпрати детето си в колеж. След това дойдоха 70-те и 80-те години и всички възможности рухнаха", казва Чомски.

"Това се наричаше война срещу дрогата, а всъщност беше расистка война. Роналд Рейгън беше изключителен расист, въпреки че го отрича, но войната срещу наркотиците целеше да направи невъзможно чернокожите мъже и все повече жени да станат част от обществото", смята той.

Коментирайки войните в Сирия и Ирак Чомски заяви, че "американските бомби предизвикват гняв сред цивилните, които са подложени на атака". "Те не харесват ИД, мразят групировката, но не искат да бъдат атакувани от американски бомби", допълни той.

Според него жестокостите, които американските медии наричат големи победи и "война срещу тероризма", са най-добрият инструмент за набиране на терористи. "Официалната история за днешната външна политика е точно толкова объркана, колкото митологията около основните ценности на самите САЩ", отбелязва Чомски.

Станете почитател на Класа