Атанас Мерджанов: Промените в Закона за МВР връщат статуквото от времето на Цветанов

Не може и не бива с идването на власт на всяка една политическа сила да е правят бързи промени в сектор „сигурност". Ние сбъркахме с непременните бързи промени, които направихме в работата на 42-рото НС. Сега обаче се постъпва по същия начин - силово, реваншистки.

Това каза за БНР депутатът от ПГ на "БСП - лява България" Атанас Мерджанов, член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по повод одобрените на вчерашното заседание на Комисията промени в Закона за МВР.

Вчера вносител на промените, който докладваше тези промени, беше г-н Цветанов. Практически и фактически е връщане на статуквото по функционирането на сектор „Сигурност" по модела на г-н Цветанов като вицепремиер и министър на вътрешните работи. Нямам нищо против, ако ГЕРБ наистина се гордеят с този модел на функциониране на сектора, да направят същото, но едни такива промени трябваше да дойдат след като бъде извършен достатъчно прецизен анализ след промените в Закона за МВР, защото трябва да признаем, че те бяха направени в началото на месец юли и практически никое ръководство на МВР не можа съзнателно да извърши това, което предполагаш и изискваше новия закон, коментира Мерджанов.

Става въпрос за нещо елементарно и конкретно - смяната на главния секретар. Това е нещо, което тормози управляващите от ГЕРБ и то не беше скрито още в предизборната кампания и т. нар презентация на промените в сектор „Сигурност", които връщат предишното състояние, допълни той.

Пламен Нунев от ГЕРБ, който също е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и е един от вносителите на законопроекта бе категоричен, че промените се правят с цел възвръщане на нормалната функционалност в МВР.

Когато говорим в тази посока винаги извеждаме политически акцент. Аз мисля че трябва да говорим професионално, защото са нарушени основни принципи, на които се крепи правоохранителната система. Те са общоприети в рамките на ЕС. Неспазването им води до нестабилност на системата за сигурност. На първо място - принципът за функционална единност и структурирана неделимост на полицейските органи. Главна дирекция „Национална полиция" трябва да бъде възстановена, защото успешното изпълнение на полицейските функции може да става само под единно ръководство, организация и контрол. На следващо място - принципът на прилагане на конкурсно начало при кариерно развитие в правоохранителната система. Той беше приетпрез 2006 г., когато министър беше Румен Петков, и то с активното съдействие на нашите партньори в рамките на предприсъединителния процес, коментира Нунев.

Станете почитател на Класа