Румен Овчаров: Назначиха Теменужка за министър като награда, че спря проекта АЕЦ "Белене"

Бившият министър на икономиката Румен Овчаров смята, че настоящият енергиен министър Теменужка Петкова е назначена като награда за участието си в прекратяването на проекта за АЕЦ „Белене". „Хайде кажете ми причината тази жена да е министър", попита той в предаването „Лице в лице" по bTV.
Според него, ако в проекта „Белене" е имало някакви нередности, Петкова е можела да ги изкара наяве, защото вече е участвала в комисията, разглеждала документите му. „Тя като Кличко и Пулев ли се изживява? В кой рунд ще ме нокаутира – първия, втория, третия? От какво да се страхувам?", попита той.

Въпреки всичко Овчаров изрази надежда, че Петкова все пак ще изпълни добре задълженията си. „Дано тя да успее да навлезе в тематиката, но само с ревизии няма да стане", заяви той.

Според бившия министър, в енергетиката постоянно влизат напълно неподготвени хора, а после се чудим какво ще правим - как „Булгарга" ще плати за руския природен газ, как топлофикациите ще се разплащат, след като НЕК не им плаща, и какво ще прави НЕК.

Овчаров се счита, че единствената полза от разделянето на мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма, е, че така икономическото развитие се поставя като приоритет. „Не бих разглеждал министъра на икономиката и енергетиката като главния диспечер на България. Защото досега така гледаха на него", допълни той. Овчаров прогнозира още, че „за кабинета ще бъде решаваща не есента на тази година, а пролетта на следващата".

По отношение на случващото се в БСП Овчаров, който сега е редови член на партията, заяви: „И аз не съм доволен от това, че Михаил Миков действа прекалено плахо, прекалено половинчато. Но нека да го оставим да действа, да не кажем едни 100 дни, да си седне на задника и да видим какво ще направи".

По отношение „понижението на Димитър Дъбов", той коментира, че това е несериозно. „Опитват се с много лека ръка да прехвърлят вината на Дъбов и Евгени Узунов. Не е цялата вина тяхна", смята социалистът. Според него, задача на председателя на партията Михаил Миков е да „седне да формулира визията си за необходимите промени и тогава да се свика конгрес. А не просто да се съберем на един конгрес, на който да си поприказваме".

„Ако ще се избира нов председател, защото някой не го харесваме, това е път към разпадане", смята Овчаров. Според него, няма никакво основание БСП да се дели на млади и стари. „Коя е партията, управлявана в последните години от млади хора под 40 години", попита той и даде за пример изборът за лидер на партията на Жан Виденов, Георги Първанов и Сергей Станишев, когато те са били под тази възраст.

Няма и конфликт богати-бедни, смята Овчаров. „Георги Гергов е заможен човек – какво от това? Ако е криминално забогатял, има институции, които трябва да го докажат. Дотогава, той е един от нас", заяви той.

Станете почитател на Класа