Край на парламентарното номадство

С рядко виждан консенсус членовете на комисията за Правилника на Народното събрание одобриха идеята на БСП да се премахне възможността депутатите да преминават от една парламентарна група към друга. Освен това на независимите им се забранява да формират нова ПГ независимо от броя им. Пълна подкрепа намери и друга идея на социалистите - съществуващите групи да не могат да се разделят или сливат, пише Сега.

По предложение на ГЕРБ и Реформаторския блок отцепниците се преименуват на нечленуващи в ПГ, а думата независими ще се използва само за влезлите без политическа сила зад гърба им. До момента никой не отговаря на това условие.

Шумен спор обаче предизвика един на пръв поглед по-незначителен въпрос - възможността неправителствени организации да посещават свободно заседанията на Консултативния съвет по законодателството към парламента. Органът трябва да дава становища по готвените за пленарната зала законопроекти. Правилникът императивно задължава шефа на НС да създаде такъв орган, но досега разпоредбата почти не се спазваше. ГЕРБ и партньорите им от Реформаторския блок и Патриотичния фронт се разбраха съветът да бъде отворен само за юридически лица с нестопанска цел, вписани в съответния регистър на правосъдното министерство. Това предизвика бурното недоволство на депутатите от БСП, според които така се ограничава правото на гражданите да участват в работата на парламента. От ДПС пък настояха органът да се затвори напълно за подобни сдружения и да се спазва досегашната традиция за участие в съвета да се канят само топспециалисти по право от университетите. "Гражданските организации могат да представят становищата си в ресорните парламентарни комисии, където се разглеждат законопроектите", посочи депутатът от движението Четин Казак. В крайна сметка мнозинството се наложи.

Друг текст, който скара депутатите, бе предложението на ГЕРБ да се разшири периметърът на действие на квесторите до цялата сграда на парламента. До този момент те действаха изключително в пленарната зала и балконите към нея. Четин Казак изтъкна, че така безсмислено се възлагат на квесторите функции, които те не могат да изпълняват, тъй като не разполагат със средства за принуда. От реакциите на герберите се разбра, че ги притеснява възможността от провокации в кулоарите на НС, подобни на тези от протестите срещу предишното управление. "По-удачно е да не разчитаме на охраната от НСО за това", коментира шефът на комисията Десислава Атанасова. Съпротивата на ДПС ядоса Методи Андреев от ГЕРБ, който поиска да разбере как така негови колеги от партията на Доган се разхождат с охрана из кулоарите. "Какъв е Пеевски, че да има нещо повече от останалите народни представители", разгорещи се Андреев.

Станете почитател на Класа