Нов зам.-министър на околната среда е допускал нарушения с европейски средства

  • Гуджеров успява да подпише десетки договори с бенефициенти за стотици хиляди левове по ОС 4 "Лидер" на ПРСР

Назначеният в понеделник за заместник-министър на околната среда и водите Павел Гуджеров е допускал нарушения при управление на европейски средства в Община Раковски, установи проверка на БГНЕС в информационните масиви на Комисията за защита на конкуренцията и екологичното министерство. Гуджеров е бивш заместник-кмет на Община Раковски и като такъв е отговарял за "проекти, структурни фондове и социални дейности" в кметството, ръководено от ГЕРБ.
Анализ на практиката на Комисията за защита на конкуренцията, изготвен от Института за правни анализи и изследвания през 2012 г., показва, че Раковски е сред осемте общини, които са допуснали "незаконосъобразно отстраняване на участници в процедури" или са ги "отстранили на формално основание". КЗК връща процедурата за преразглеждане, след като по проект "Повишаване на енергийната ефективност на образователната инфраструктура в Община Раковски" са подадени четири жалби.
Община Раковски е сред първенците по "наливане" на средства от европейските фондове в първия мандат на Борисов. Макар и само с малко над 13 хиляди жители тя получава проект за подмяна на ВиК-мрежата за колосалните над 55 млн.лв. Това надвишава четири пъти европейския индикатор, който предвижда лимит от 500 евро инвестиция на един жител. Тогавашният заместник-министър на околната среда Ивелина Василева, която вече е начело на екологичното ведомство, защитава инвестицията. Във връзка с надвишаването на лимита от "500 евро", през 2012 от Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК посочват, че "водните проекти ще бъдат одитирани от българския одитен орган и от Европейската комисия, която има възможност да налага финансови корекции в случай на неспазване на редовността и доброто финансово управление". В края на 2013 г. именно заради нарушения при обществените поръчки и изпълнение на проектите от страна на местната власт, в периода 2010-2013 г., Брюксел замрази плащанията по Оперативна програма "Околна среда", бенефициент, по която се явява и Община Раковски.
Последната година новият заместник-министър на околната среда и водите Павел Гуджеров бе депутат в 42-то Народно събрание от групата на ГЕРБ. В декларацията си за конфликт на интереси Гуджеров посочва участие в Сдружение "Местна инициативна група – Раковски". От справка в сайта на организацията става ясно, че Гуджеров е председател на Управляващия й орган. От информацията в интернет-страницата става ясно още, че Павел Гуджеров много успешно е съвместявал работата като народен представител и тази на председател на Сдружение "МИГ-Раковски". За сметка на липсата на парламентарна дейност, Гуджеров е доста активен в разпределението на европейски средства. В последните месеци, Гуджеров успява да подпише десетки договори с бенефициенти за стотици хиляди левове по ОС 4 "Лидер" на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. От сайта на "МИГ-Раковски" става ясно още, че ръководеното от Гуджеров сдружение е сред първите 16 МИГ-а, които подписват договор за финансиране през 2011 г., когато Програмата за развитие на селските райони се управляваше от екипа на земеделския министър в първия мандат на ГЕРБ Мирослав Найденов и от служебния финансов министър Румен Порожанов, който през 2011 г. е начело на Държавен фонд "Земеделие". Очаква се Порожанов да поеме ДФ "Земеделие" и при втория мандат на Борисов.

Станете почитател на Класа