Европа иска кабинет "ГЕРБ-БСП" по модела "Меркел"

Лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков ще имат среща до дни. Това съобщава "Стандарт", позовавайки се на високопоставени източници от двете партии. Срещата на Миков с Борисов вероятно ще се състои в Народното събрание, където от ГЕРБ стартираха преговорите с парламентарно представените политически сили.Широката коалиция ще даде необходимата стабилност на страната и гаранция за пълен мандат на кабинета, коментираха ключови фактори от БСП и ГЕРБ. И уточниха, че "Реформаторският блок и АБВ също трябва да са част от бъдещото управление в отделни секторни политики".

Широкият формат на бъдещите преговори трябва да стане по изпитания модел на германския канцлер Ангела Меркел. Източниците на "Стандарт" допълват, че десноцентристко правителство не би донесло тази стабилност на България, както модела "Меркел". Независимо от совалките и писмата между БСП и ГЕРБ в Брюксел знакови лица на ЕНП и ПЕС дадоха вчера да се разбере, че биха станали гарант за стабилността на бъдещо правителство, съставено при широка коалиция и с премиер Бойко Борисов. Но с ясно разписана програма и отговорности за спазване на политики.

Според запознати не е случайно, че сигналите от сърцето на Европа идват точно в деня, когато в Страсбург бе гласуван съставът на новата ЕК с президент Жан Клод Юнкер. Лидерът на ГЕРБ бе сред първите политици, поздравили Юнкер с вота в ЕП. "Трябва да възстановим доверието в Европейския съюз и неговите десни демократични ценности и принципи, върху които той е базиран", написа Борисов до президента на ЕК.

Съюзът между леви и десни у нас е очакван от висши политици от Християндемократическия съюз и Германската социалдемократическа партия. Причината е, че така България ще излъчи стабилност, в това число и към външните инвеститори. Срещата между Миков и Борисов се очаква да е паралелно със старта на неофициални разговори между БСП и АБВ, коментираха ключови източници от "Позитано" 20. Снощи близки до президента (2002-2012) Георги Първанов не потвърдиха, но и не отрекоха, че предстоят срещи с висши социалисти. Целта била двете леви формации да стопят ледовете около предизборната кампания и да поставят като приоритет в 43-ото народно събрание социалните политики.

От БСП вече ясно декларираха, че ще участват във втория кръг консултации по инициатива на ГЕРБ. "Късно снощи в централата на БСП се получи нова "покана" от тях, но без да е ясен форматът на срещата, мястото и часът, които те биха предложили. Ние от своя страна върнахме отговор, като предлагаме срещата да се състои в Народното събрание", заяви пред БНР говорителят на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов в ефира на БНР. "Още в нощта на изборите заявихме, че ще участваме активно във всеки един разговор по проблемите на страната", отбеляза Мерджанов.

Станете почитател на Класа