ВАС постанови, че длъжниците ще плащат такси върху дълга си

Петчленен състав на Върховния административен съд осигури милиони левове на частните съдебни изпълнители.

Това става възможно след решение на съда от понеделник, с което се спира изпълнението на Постановление №215 на Министерски съвет от 24 юли 2014 г., с което държавата освободи длъжниците от плащане на такса върху дълга им, когато покриването на задължението е извършено в рамките на срока на доброволното изпълнение, предаде репортер на БГНЕС. Спирането на изпълнението на правителственото постановление е до произнасяне на ВАС по делото по същество. Това се очаква да стане най-рано в първата половина или средата на 2015 г., а дотогава ЧСИ-та ще събират такса от длъжниците.

Петчленният съдебен състав, с председател Ваня Пунева, е потвърдил взетото от тричленен състав на ВАС решение, с което бе уважено искане на Камарата на частните съдебни изпълнители за спиране изпълнението на Постановление на МС. В последната седмица на управлението си правителството "Орешарски" прие промяна в Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители. С промяната се отмени таксата, която ЧСИ-та събират от длъжниците, дори и когато дължимото е заплатено в срока на доброволното изпълнение. Според запознати става въпрос за няколко десетки милиона лева на година, които се плащат от гражданите, извън лихвите и дълга им. Предложение за уеднаквяване регламентацията на събираните от държавните и частните съдебни изпълнители такси за изпълнение в случаите на плащане в срока за доброволно изпълнение бе направено и от Върховния касационен съд през април месец.

Служебното правителство успя в последния момент да обжалва съдебното определение, с което бе спряно действието на промените в Тарифата на частните съдебни изпълнители, но очевидно без успех.

Решението за окончателното спиране на изпълнението е взето часове преди друг съдебен състав да проведе първото заседание по разглеждане по същество на жалбата на Камарата на ЧСИ срещу правителственото постановление. Съдебното решение е подписано с "особено мнение" от съдия Жанета Петрова, бивш заместник-министър на правосъдието, според която не са налице основания за спиране на изпълнението на оспорения подзаконов нормативен акт. "Спирането на изпълнението на нормативен акт е изключение от правилото, че жалбата не спира изпълнението му, поради което се изискват сериозни причини за засягането на права или законни интереси на жалбоподателя, противопоставими на обществения интерес. Случаят обаче не се характеризира със засягане на права или законни интереси на организацията, подател на жалбата. Камарата на частните съдебни изпълнители не може да се позова на нейно признато от закона право или интерес, които се засягат с издаването на подзаконовия нормативен акт. Интересът, който се претендира, е икономически, а той не е скрепен със законова защита. Общественият интерес, обоснован с намаляване на финансовата тежест върху длъжниците, срещу които се провежда изпълнението, налага изменението на акта да продължи да действа и по време на разглеждането на правния спор", посочва съдия Петрова в особеното си мнение.

БГНЕС припомня, че във вторник, две граждански организации и министърът на правосъдието, представляван от свой пълномощник, бяха конституирани на заседание на състав на ВАС като страни по делото по същество, заведено от Камарата на частните съдебни изпълнители срещу постановление на МС. Съдът даде двуседмичен срок на страните, оспорващи жалбата на Камарата на ЧСИ да представят мотиви, аргументи и доказателства, за да бъде насрочено ново заседание по делото.

Според ЧСИ-тата освобождаването на длъжниците от таксата трябва да се направи със закон, а не с правителствено постановление. "При постановяване на процесното постановление на МС органът е излязъл извън рамките на материалната си компетентност, тъй като законът му представя правомощия само за определяне на размера на таксите, но не и за освобождаване от такси", заяви пред БГНЕС преди делото адвоката на Камарата на ЧСИ Николай Лазаров от адвокатска кантора "Георгиев, Тодоров и Ко" . Според него постановлението на МС е прието на последното заседание на кабинета "Орешарски" без да се спазят изисквания по закона за нормативните актове. Такава бе и неговата теза по време на съдебното заседание.

"Целта ни е, заставайки на страната на МС да защитим интересите на гражданите", посочи пред БГНЕС и Ангел Славчев от "Граждански контрол". МС е този, който определя таксите, а също и дали да има такси, продължи той, отхвърляйки един от основните аргументи на Камарата на ЧСИ. "Не може за последните 3 г. около 160 частни съдебни изпълнители да съберат като такси от хората близо 190 млн. лв.- това е кощунство към народа", подчерта Славчев. "Камарата на частните съдебни изпълнители тук се бори за своя интерес, който се оценява на 30 млн.лв. на година, пари, които те получават практически за нищо работа", заяви един от потърпевшите от тях Димитрин Вичев, който обясни че сумата от 190 млн. лв. на година, която те прибират е сумарно от всички такси.

Станете почитател на Класа