Борисов: Искат от мен да стана Ратко Младич! Няма да го направя

Реформаторите искат от мен да стана Ратко Младич (сръбски генерал, обвинен за клането в Сребреница, съден от Трибунала в Хага - б.р.)! Това е крайно несериозно, да не кажа опасно. Няма да го направя! Всички видяхме какво се случи в Сърбия. Това казва в интервю за "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Ето какво казва още той пред изданието:

- Какво ще правите сега г-н Борисов, след този неудовлетворителен край на преговорите с Реформаторския блок?
- Какво ще правим, а не какво ще правите, защото отговорността за държавата не е само моя, а на всички. А сега върху мен се стоварва цялата отговорност. Разочарован съм от несериозното отношение на представителите на Реформаторския блок към преговорите за съставяне на правителство. Те говорят за мнозинство, а с техните гласове мнозинство няма. Искат реформа в съдебната система, но във вида, в който я предлагат, тя не може да се осъществи заради конституционното изискване за разделение на трите власти. По тази тема Конституционният съд се е произнесъл още по времето на Никола Филчев. По много от темите те въобще не са били подготвени. На тези преговори не става въпрос за теоретично писане на програма, а за разписани отговорности по работещо правителство, което след няколко дни трябва да бъде избрано. Трябваше да чуем от тях ясно поименно поемане на споделена отговорност с предложения за личности, които да участват в състава на кабинета.

- Но те искат преди всичко отговор на въпроса „Кой?", защото според тях това е причината за нефункциониращата държава.
- На този въпрос отдавна има отговор и всички го знаят: #КОЙ беше назначен от Орешарски, Станишев и Местан с подкрепата на Волен Сидеров. Именно заради #КОЙ ДПС не е приемлива партия за подкрепа на правителство на ГЕРБ. Нещо повече - ГЕРБ една година ярост­но се противопоставяше на този модел и благодарение на това правителството на Орешарски падна. Не виждам защо трябва да се връщаме назад, а да не гледаме напред. Въпросът „Кой?" не е въпрос към ГЕРБ.

- В платформата на Реформаторския блок, пък и на Патриотичния фронт е записано, че ДПС трябва да бъде извадено от всички структури на властта, да бъдат уволнени всички кадри на тази партия от държавния апарат, а фирмите, свързани с представители на ДПС, да бъдат отбити от обществени поръчки.
- Тези условия не знам кой им ги внушава, но те биха предизвикали етническо напрежение в страната, което аз няма да допусна. Реформаторите искат от мен да стана Ратко Младич (сръбски генерал, обвинен за клането в Сребреница, съден от Трибунала в Хага - б.р.)! Това е крайно несериозно, да не кажа опасно. Няма да го направя! Всички видяхме какво се случи в Сърбия.

- Смятате ли, че има задкулисие в Реформаторския блок?
- Не знам, но там не е ясно кой от тях взема решенията в РБ. Те имат само един говорител в оставка, не е ясна и ролята на Гражданския съвет. На мен например не ми е ясно този ГС може ли да блокира взети решения. Пратили на преговорите Трайчо Трайков - човек, когото аз съм уволнявал за несправяне с работата и създаване на проблеми в енергетиката. Това най-малкото е гаф, аз го приемам по-скоро като предизвикателство, като провокация към мен. Не е изяснено и отношението им към бъдещия премиер - довчера говореха едно, днес се отмятат от думите си. Може ли да се вярва на такива хора?

- Това означава ли, че им затваряте вратите за нови консултации?
- Ще им дам възможност и ще направим още един кръг на преговори, но ако не настъпи промяна в поведението им в посока на стабилност и отговорност, отиваме на избори!

- Това за сплашване ли го казвате?
- Не. Аз съм загрижен за страната. Другият вариант е да предложа в парламента правителство на ГЕРБ, пък който го подкрепи, подкрепи. Смятам, че достатъчно демократично и отговорно се отнасям в момента към този въпрос, който засяга цялата държава.

- Кога ви докладват вашите дами за преговорите?
- Всяка вечер ме информират, вечеряме заедно, а на сутринта се събираме екип от 30 души от партията, имаме и експерти, и изготвяме стратегията си за поредните консултации.

- Кога ще вземете окончателното решение?
- В понеделник свиквам съвещание на целия актив на ГЕРБ - Изпълнителната комисия, депутатите, евродепутатите, кметовете, председателите на общинските съвети и областните лидери на партията. Ще ги информирам за преговорите и ще ги попитам как да продължим нататък. Искам да чуя мнението на партия­та. Тогава ще взема окончателно решение.

Станете почитател на Класа