Патриотичният фронт и ГЕРБ се разбраха

Имаме съгласието на Патриотичния фронт за подписване на общо споразумение за участие в евентуално следващо управление, което да има валидност един цял мандат. Това съобщи след края на консултациите с Патриотичния фронт Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Тя добави, че ПФ признава правото на най-голямата политическа сила да определи министър-председател и председател на НС.
Дебатирахме изискването ни за политическо участие, за политическа споделена отговорност. Приемаме тяхното настояване, ако се стигне до представяне на кандидатури, те да гарантират тяхната политическа отговорност към всички споразумения, които предстоят да бъдат сключени. Основа на евентуално правителство ще бъде подписаната програма, каза Бъчварова.
Патриотите не държат на кадровите назначения, а на съдържанието на програмата.
Единственият политически партньор, който не биха приели, е ДПС, заради порочния им начин на управление на партията, каза още Бъчварова.
Колежката й Менда Стоянова съобщи, че по 18 точки от програмата на ГЕРБ е било постигнато съгласие, като по пет са били направени редакционни корекции, за да се изясни по-добре смисъла.
По другите пет точки имаме големи различия. „На първо място - темата за бюджетната и данъчна рамка на държавата. Имаме сериозни различия във философията на данъчната система. Другата тема, по която не достигнахме до окончателно становище, е Националната програма за енергийна ефективност и най-вече в частта й как да се финансира, каза още Стоянова и добави, че за НЗОК и пенсионната реформа също не са се разбрали.
Три от четирите теми са доста сериозни, така че остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да разискват нашите аргументи, да се запознаят по-детайлно с нашата програма и да излязат със становище дали могат да приемат нашите политики в тези области, посочи Стоянова и уточни, че по някои секторни политики не е имало дискусия.

Станете почитател на Класа