Купеният вот се е увеличил 2.5 пъти

2,5 пъти е нараснал купеният вот спрямо нивата от предходните избори. Това отчете Калин Славов от „Прозрачност без граници", който представи на пресконференция в Пресклуба на БТА доклада от наблюдението на изборите на 5 октомври. По думите му купеният вот вече е 8 процента, контролираният - 15%.
Организационните нарушения, върху които акцентирахме немалко преди, са спаднали, но за съжаление това не е за сметка на по-добрата организация, а именно за сметка на нарастване на контролирания и купения вот, добави той. Резултатът е, че партиите в момента се намират в тежка и трудна за формиране на политическо управление ситуация, отбеляза Славов.
По думите му се е оказало, че купеният вот не може да бъде онова предимство, което да отвори пътя към политическата власт.
„Всякакъв политически дебат отстъпи място на технологията на купения и контролиран вот", коментира още Калин Славов.
Той посочи като единствен изход от ситуацията политическите партии отново да се върнат на полето на политическия дебат.
По думите на Ваня Нушева от асоциацията, купуването на гласове и контролираният вот са най-големият проблем на изборите в България.
От „Прозрачност без граници" са наблюдавали и работата на ЦИК.
„ЦИК се затрудняваше да изпълнява контрол над изборния процес, особено по време на първата част на предизборната кампания. Липсваше й инициатива", обобщи Нушева.

Станете почитател на Класа