Деница Гаджева се отказа от парламента, изгората на Бареков има шанс да влезе

Деница Гаджева от "Атака", която беше водач на листа в София, изненадващо се е отказала отново да бъде депутат. Централната избирателна комисия (ЦИК) е уважила подаденото от нея заявление да бъде заличена като избрана за народен представител в 23-ти софийски район, където тя беше водач. Гаджева, която в миналия парламент демонстрираше близост с лидера Волен Сидеров, беше първа и в София-област, но от там "Атака" не вкарва депутат. Мястото й в 23-ти район следва да заеме пиарът на "Атака" Миглена Александрова.

Диана Димитрова от "Атака", която е събрала най-много преференции във Варна благодарение на съвпадението на номера й в листата с номера на партийната бюлетина – 11/11 – също е пожелала да бъде заличена. "Атака"ще има един народен представител от Варна, където водач е Волен Сидеров, който обаче е избран и от 25-ти район в София. Ако предпочете да влезе в НС от София, Сидеров предоставя възможност за мандат на следващата в листата Магдалена Ташева, която обаче влиза и от Пловдив – област, поради което депутатското място ще бъде заето от Калина Балабанова.

Друг кандидат, който събира най-много преференции по феномена 15/15 - 11-тата в листата на "Атака" във Варна Диана Димитрова, също иска да бъде заличена като кандидат за депутат. От Варна "Атака" печели едно място в парламента, но водачът - лидерът на "Атака" Волен Сидеров, е избран и от 25-ти софийски район. Вероятно той ще предпочете да е представител на столицата и така отваря място за следващия в листата - Магдалена Ташева. Тя обаче влиза и от Пловдив-област, затова мястото в Народното събрание ще бъде заето от третата в листата Калина Балабанова.

От депутатско място се отказва и 13-ият в листата на "България без цензура" Георги Батев, избран по схемата 13/13. Повече преференции от него взема третия в листата Росен Стоянов, който би следвало да измести поставената под №2 Мария Календерска – новата жена до лидера на ББЦ Николай Бареков, на когото роди син. Ако водачът на ББЦ в Благоевград Светлин Танчев предпочете да влезе в НС от София-област, единственото депутатско място на коалиция ББЦ от Благоевград ще бъде заето от Календерска.

ЦИК е заличила като народен представител и деветата в листата на ГЕРБ в Хасково Таня Захариева, която измести от второто място Евгения Ангелова с преференциален вот заради съвпадение с номер 9 на партийната бюлетина. Така Ангелова става депутат.

Захариева е четвъртият кандидат-депутат от ГЕРБ с №9 в листата, който се отказа от място в Народното събрание. Другите трима са от Плевен, Добрич и Сливен.

Отказа се и кандидат на ДПС, който призна, че дори не е знаел, че е бил в листата под №18.

Евродепутатът Ангел Джамбазки пък се отказа от българския парламент и освободи местата на Патриотичния фронт в Благоевград и 24-ти софийски район.

Станете почитател на Класа