Съдът реши: Бареков не е обидил Борисов, наричайки го "тъп"

Лидерът на наредилата се на шесто място на парламентарните избори "България без цензура" Николай Бареков не е обидил председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, наричайки го "тъп" в национален ефир на 19 октомври 2013 г.

Това реши в петък Софийския районен съд (СРС), приемайки, че бившият премиер няма как да се е почувствал засегнат, тъй като няма доказателства да е гледал въпросното предаване на живо или на запис и затова не е възприел думите на доскорошния журналист лично.

"Възможно е Борисов да е възприел запис на предаването на 20 октомври, но тази дата не е изрично посочена в тъжбата, която определя предмета на делото. Безспорно думата "тъп" е обидна, но тъжителят не е чул лично подсъдимия да я изрича, защото не е бил в студиото, нито я е възприел лично, гледайки предаването на посочената в тъжбата дата, тъй като е бил самолет на път за България. Поради това, съдът прецени, че не е налице престъпление и оправда Бареков", съобщават от СРС.

Аргументът на магистратите звучи доста странно предвид факта, че самите те отбелязват в решението си, че Борисов "е чул преразкази на интервюто с Бареков от свидетелите по делото, които сами сочат в показанията си, че са му преразказали почти всичко". Решението на съда оставя без отговор въпроса – каква точно е разликата в това човек да чуе обида по свой адрес на живо в телевизионен ефир, на запис или преразказана от някого друг, който я е чул.

Заради оправдаването на Бареков, Борисов ще трябва да поеме разноските по делото, възлизащи на 355 лева. Лидерът на ГЕРБ искаше от съда да накаже новия политик с обществено порицание и глоба от 10 000 лева.

Репликата, станала повод за делото, бе изречена от Бареков в предаването "Дикофф" по Нова телевизия на 19 октомври м.г. Тогава той заяви, че "...той (Борисов) е тъп, той по принцип е тъп..." в отговор на забележката на водещия Сашо Диков, че бившият премиер би трябвало да е "много тъп", ако наистина е собственик на Нова телевизия (както твърди Бареков – бел. ред.) и допуска това да се твърди от ефира на медията.

Делото започна в края на март т.г. като първото заседание на съдия Николай Василев бе съпътствано от много смях в залата и ехидни забележки между двете страни, посрещнати с неприкрита ирония от магистрата.

Още в началото на процеса защитата на подсъдимия настоя съдът да задължи Борисов да направи уточнение в тъжбата си – как точно е разбрал думата "тъп", тъй като в тълковния речник са описани различни нейни значения, като например глух, приглушен, нисък по тембър, умствено ограничен, а за състояние – като израз на примиреност, отчаяние, пасивност. В крайна сметка това искане на бе уважено от съдия Василев.

Борисов води и две дела за клевета срещу Бареков – за това, че лидерът на "България без цензура" казал по време на концерт през ноември 2013 г., че бившият премиер сформирал група, за да го убие, както и за думите му, че е натрупал лично богатство от 4 млрд. лева, които откраднал от българския народ.

Станете почитател на Класа