Наблюдатели от ПАСЕ:Избирателите в България са уморени

Апелът ми към партиите, които влязоха в парламента, е да загърбят различията си, за да работят в полза на обществото.

Това заяви на специална пресконференция Дорис Фиала, ръководител на мисията за наблюдение на изборите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Фиала коментира, че изборите са третите за 18 месеца и затова са били белязани от умора от страна на гласоподавателите и липса на доверие, че биха довели до реални промени. Предизборната кампания, казва тя, беше белязана от апатия, липса на съдържателност и положителни послания. Ръководителят на мисията на ПАСЕ заяви, че едно от най-големите притеснения е било свързано с медиите, тъй като се е забелязвало фаворизиране на дадени партии.

Висок беше процентът на сигнали за контролиран вот, което се обяснява с бедността и липсата на образование. Би следвало да не обвиняваме само тези, които са готови, да продадат гласа си, но да обърнем внимание на тези, които се възползват от тях, заяви Фиала. Според нея, за да се пребори с имиджа, който България има в Европа, се нуждае от повече прозрачност и върховенство на закона. България има имидж, който я нарежда на последно място в опашката на държавите-членки в борбата с корупцията и напредъкът на въвеждането на истинско реално върховенство на закона. Това би било преодоляно, ако всички покажат нетърпимостта си към тези, които причиняват това, допълни тя.

Посланик Одри Гловър, ръководител на Ограничената мисия за наблюдение на изборите на ОССЕ/СДИ, акцентира върху, това че в предизборната кампания дискусиите по реалните проблеми на страната са били много малко. В кампанията се е наблюдавало и несъдържателност. Медиите показаха нисък интерес за отразяване на изборния процес, с изключение на времето за платени репортажи, смята тя. Въпреки това, средствата за масова комуникация са предоставили на партиите и коалициите платформа, върху, която могат да представят възгледите си, посредством студия, платени публикации и реклами. В печатните медии, обаче имаше липса на по-подробно покритие на това, което се случи в предизборната кампания и пълна липса на разследващи и аналитични материали, каза Гловър.

Наблюденията на ОССЕ са, че вчерашните избори са се провели по време на икономическа и политическа криза, недоверие в политическите партии и изборна умира от страна на заинтересованите страни, които са смятали, че изборите няма да доведат до промяна. Първоначално се усещаше чувство на всеобщо включване, тъй като временното правителство поддържаше необходимостта за провеждане на честни избори. МВР даваше гаранции, че ще наблюдава изкъсо всички, които биха били замесени в процесите по купуването на гласове. В материалите по кампанията се съдържаха материали, че купуването и продаването на гласове е престъпление, обобщи Гловър. Тя информира, че над 300 са били получените сигнали за нарушения на горещия телефон на МВР, имало е 53 досъдебни производства, но едва при 2 случая се е стигнало до реални съдебни процедури. Ръководителят на мисията на ОССЕ коментира и действията на ЦИК, която според нея е действала по прозрачен начин, а СИК и РИК също са работели добре. ЦИК е регистрирала около 140 жалби и сигнали, 135 са били сигналите и жалбите е в РИК, като ВАС се е произнесъл по 45 от тях.

Поради факта, че този път мисията на ОССЕ е ограничена, в нея не се е предвиждало системно наблюдение на изборните секции в самия ден на изборите. Въпреки това представителите на мисията са посетили определен брой секции и места за преброяване на гласовете. Спрямо видяното там Гловър заключи, че процесите са организирани професионално. Въпреки това, част от секционните комисии изпитвали трудности при попълване на протоколите от машинното гласуване, както и преброяването на преференциите. Тя коментира, че 48, 1% от населението е гласувало вчера, който процент не се различава много от този на предишните избори.

Гловър заключи, че вчерашните избори са били белязани от неуспешни мерки по отношение на постоянно наблюдаващите се проблеми в изборния процес и липса на отговор на притесненията на гласоподавателите. Парламентарните избори на 5 октомври са осмите, които ОССЕ наблюдава в България.

Предстои наблюдателите да изготвят окончателен доклад за изборния процес, който ще предоставят на властите.

Станете почитател на Класа