Цветан Цветанов: ГЕРБ ще опита да направи кабинет начело с Бойко Борисов

ГЕРБ ще направи опит за съставяне на правителство с министър-председател Бойко Борисов, каза в понеделник зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Пред БНТ той заяви, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще обсъди по-късно днес вариантите и след това ще прави консултации с други партии.

Цветанов коментира, че евентуални избори преди Коледа ще дадат подобни резултати и отново коалиционно правителство.

Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на ГЕРБ съобщи, че най-вероятно ГЕРБ ще търси подкрепа за съставяне на правителство от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. В понеделник пред Нова телевизия тя определи тези две формации като "по-дясностоящи". Бъчварова беше шеф на политическия кабинет на Бойко Борисов, когото той беше премиер.

"Категорично не желаем да участваме в едно общо управление с "България без цензура" и с ДПС. БСП са основният ни политически опонент", допълни Бъчварова.

По думите й ГЕРБ ще търси подкрепа за реализация на своята дясноцентристка програма. Партията ще обяви своите основни приоритети и позиции, от които не може да отстъпи.

"След това ще се опитаме да потърсим подкрепа за основните ни политически тези и на каква цена можем да я получим", каза Бъчварова.

"Въпросът не е колко души ще съберем за подкрепата на това правителство, а каква политика ще правим оттук нататък, ще минираме ли възможността за дясноцентристко управление, или ще правим едно компромисно управление, което ще закрепи положението до следващите избори", каза тя.

ГЕРБ приема тези избори като победа, въпреки намаления брой мандати. Според Бъчварова изборният резултат ясно показва новата политическа ситуация в страната.

"Тази конфигурация в парламента показва, че така както беше досега не може да продължава. Оттук нататък няма решение, което може да бъде взето без участието на ГЕРБ", каза Бъчварова.

ГЕРБ ще провежда само неформални преговори с другите партии, докато не получи официално мандат за съставяне на правителство. Според нея най-важна ще бъде прозрачността на разговорите и условията в тях.

"Не трябва да има нищо скрито за българските граждани", каза Бъчварова.

Станете почитател на Класа