Бареков поиска отлагане на изборите със седмица

Заради необходимостта от нормални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори, лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков изпрати писмо до президента Росен Плевнелиев и служебния премиер Георги Близнашки, в което

иска незабавно свикване на КСНС и отлагане на изборите с една седмица.

Като причини за това искане Бареков посочва вероятността яснота за съдбата на изчезналите работници във фабриката за барут в Горни Лом да има поне след 48 часа. Друг фактор за отлагането са и получените сигнали за предстоящия изборен туризъм на празнуващи Курбан Байрам с двойно гражданство, които в разрез със закона ще гласуват едновременно в Турция и България.

Николай Бареков още снощи отмени предизборните мероприятия и агитация заради експлозиите в Горни Лом и предполагаемия брой на жертвите там. Евродепутатът ще отиде на мястото на трагедията, за да се запознае лично със ситуацията в северозападното село.

Вижте пълния текст на писмото на Бареков до президента Росен Плевнелиев и служебния премиер Георги Блинашки:

Уважаеми г-н Плевнелиев,
Уважаеми г-н Близнашки,

Във връзка с тежките последствия след взрива във фабриката за барут в Горни Лом и във връзка с усложнената обстановка от обстоятелството, че граждани на Република Турция, празнуващи Курбан Байрам, ще повлияят с двойно гласуване на предстоящите избори, предлагам незабавно да свикате Консултативния съвет за национална сигурност с участието на водещите партии с представители в Европейския парламент, с дневен ред от една-единствена точка - отлагане на изборите с една седмица, на 12 октомври 2014 г.

От този момент ще са необходими минимум 48 часа, за да стане ясна съдбата на безследно изчезналите хора в Горни Лом и е недопустимо да смесваме от човешка гледна точка тази трагедия с деня за размисъл преди изборите.

Надявам се това предложение да не послужи за изборни спекулации от страна на моите политически опоненти, които показаха видима изнервеност и желание да злоупотребят със страховете на хората в последните часове.

Николай Бареков, член на Европейския парламент и зам.-председател на Европейските консерватори и реформисти

Станете почитател на Класа