Лютви Местан очаква все повече роми да признаят политиката на ДПС

ДПС очаква 500 000 гласа на изборите на 5 октомври 2014 година.

Обяснението за очаквания ръст следва да е политическо. От отговорната политика очаквам да дойде този ръст. Не крия - очаквам разширена подкрепа - не само от традиционните избиратели на ДПС, но и от нетрадиционни за ДПС райони, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред Нова телевизия. Местан разчита в неделя все повече роми да признаят политиката на ДПС, защото интеграцията е отговорност на партиите. В този смисъл две от листите на движението - в Ямбол и в Кюстендил - се водят от роми.

Ние поставихме проблемите на малцинствените квартали в центъра на политиката ни, тъй като те също трябва да придобият европейски вид, ако искаме България да се превърне в европейска страна, посочи още Местан от бастиона на ДПС - Кърджали.

По думите му въпреки че Движението за права и свободи се отваря към различни избиратели и региони, то продължава да стои „натикано в митологемата на етническа партия, която не стъпва на факти".

И този път не чухте призива ми да дойдете в Кърджали и да заснемете автобусите, които идват тук и в неизборно време. Всеки божи ден в Кърджали пристигат от 13 - 14 до 20 автобуса, посочи Местан в отговор на обвиненията за изборен туризъм.

В Република Турция живеят не по своя воля няколко стотин български граждани, изселници по неволя, те са прогонени. Така че този пътникопоток е съвсем естествен, допълни лидерът на ДПС.

Местан призна: Аз не крия - ние се борим за всеки един български глас, ценен ни е всеки един глас. Но да се представи политическата тежест на ДПС като пряка функция на гласовете от Турция е мит, който се оборва от безспорния факт - вотът на ДПС за ЕП. Тогава ние без малко да бъдем втора политическа сила, без да сме получили нито един глас от Турция, посочи той и повтори: Всеки един глас - и от Западна Европа, и от САЩ, ни е ценен.

Лидерът на ДПС не каза с кои партии би се коалирало движението и с кои не, но посочи, че основен признак за възможни партньорства е северноатлантическата ориентация на страната. В този смисъл Местан посочи: Смятам, че няма как да се впишат в този профил крайно националистическите формации, които поставят под съмнение съществуването на натовски бази в страната.

"Тезата ни е, че страната се нуждае стабилно мнозинство с ясен евроатлантически профил. Ще дадем 300 дни толеранс на следващото управление, ако сме опозиция. ДПС дори и да бъде поканено, може да откаже участие в управление. ДПС може да се възприеме като стратегически ресурс на страната", поясни лидерът на ДПС.

ДПС, ако всички партии се обединят, може да бъде изолирано от управлението на страната, каза Лютви Местан. Той допусна, че е възможно да се сформира правителство без ДПС, чисто математически, но: „Но дълбоко се съмняваме, че е възможно без ДПС да се образува едно стабилно, ценностно мнозинство, което ще реабилитира статута на страната като пълноправен член на ЕС и НАТО, особено предвид новите етнорелигиозни предизвикателства, пред които се изправя светът", посочи лидерът на ДПС.

По думите му, важно е да има мнозинство на ценностите.

За срещата с Ердоган

С Ердоган Местан е обсъдил геополитически въпроси и проблемите на българските граждани, които живеят в южната ни съседка. Лидерът на ДПС отрече срещата да е била пазарлък за гласове.

Срещата с Ердоган не е мистериозна, тя е повече от естествена и представи класически пример за партийна дипломация, посочи Местан. Основният знак от тази среща е цивилазиционен, натовски. България и Турция като членки на НАТО имат огромна роля. Вижте какво се случва в Сирия и Ирак. България и Турция могат да изиграят огромна роля за разширяване на зоната на цивилазиционна сигурност.

В тази среща трябва да се чете още един знак, посочи Местан - отношенията на високо политическо ниво да се трансформират в малко по-активен търговски обмен, защото Турция не е просто наш съсед, а и приятелска страна и България трябва да се възползва. Турция е държава, която отдавна е успяла да икоминизира своите политически отношения.

Постоянният диалог с Анкара е пътят да преодолеем историческите обременености, категоричен бе Лютви Местан.

Предизборната кампания

На въпрос спазарена ли е властта заради определенията, че тази предизборна кампания и тиха, Местан заяви, че не е имал разговори с нито един от политическите лидери.

В тихата кампания ми се иска да видя един позитивен знак, че може би това е признак за нормализирането на политическия процес в страната. Но уви, по-скоро е вярно обяснението, че кампанията е тиха, защото ги няма новите послания и новите играчи. Има криза на посланията, коментира Лютви Местан, който обаче счита, че ДПС е изключение.

На въпрос сметнал ли е колко глоба ще плати за агитацията на майчин език Местан отговори: Иска ми се да вярвам, че ще платя толкова, колкото ще плати г-н Вебер, който агитира за ГЕРБ в Благоевград.

Всяко популистко обещание е капан - първо за избирателите, а после и за политиците, които го изричат. Залят съм от популистки обещания, каза лидерът на ДПС.

Къде е Делян Пеевски?

Нейде из страната, където води две листи, отговори Местан.

Делян Пеевски води листите на движението в Пазарджик и Стара Загора.

Казуса „КТБ"

Прави са анализаторите, които упрекнаха основните политически сили в предизборната надпревара, нямащи ясна позиция по казуса „КТБ", с която се свързва значим публичен интерес, заяви лидерът на ДПС.

Аз представих много ясна позиция, в основата на която е разбирането, че с КТБ се свързва значим публичен интерес, който стои над банковата тайна. Ние не сме за разкриването на банковата тайна въобще, а тази, която се отнася до публичните фигури, каза Местан.

Той бе категоричен: Трябва да стигнем до пълната истина за КТБ. Трябва да започнем разговора за КТБ с езика на фактите, а не с езика на митологемите. Международно юридическо лице трябва да проведе до дъно едно разследване.

И когато се разкрие пълната истина, тогава ще видим върху кого тегне сянката на КТБ и кой се бои от истината за КТБ, каза Лютви Местан и обясни: И този ход да ДПС не е търсене на идеологенция, а търсене на прозрачност, за да се възстанови доверието на българското общество.

Тези отговори ще намерете в отношението към законопроекта на ДПС, който - поемам ангажимент - ние ще внесем още в първия ден на учредяването на новото 43-о НС, обеща Лютви Местан.

Ние нямаме проблем с истината, тя ни е приятел, заяви лидерът на ДПС.

Според него фактът, че Делян Певски ще участва в законопроекта за КТБ звучи наистина иронично.

Станете почитател на Класа