Бизнесмен поиска да подари на България остров в Тихия океан

Предприемчив български бизнесмен  поиска да подари на България плаващ остров в Тихия океан, който открил. Това предложение е направил до президента Росен Плевнелиев българинът с инициали В. Б. Островът е с големината на Белгия и с него, страната ни ще придобие и териториални води в океана.   Всичко започва преди две години, когато изригва подводен вулкан в Тихия океан. Така се образува огромен скален блок от пемза. Български предприемач отива на експедиция до мястото, за да постави вимпел с името на офшорната си фирма на острова и така да го придобие. Оказва се, че по законите на международното право, точно така можете да станете собственик на остров. Или казано по друг начин – който пръв го види – за него си е, разказва Нова телевизия.  Оказва се  обаче, че откритието на бизнесмена не е откритие, защото това дори не е остров.

Това става ясно от становището на външно министерство, изготвено след правен анализ на предложението.  „Това е една плуваща материя – пемза, по-лека от водата, която непрекъснато мени положението си. Тя не стои на едно място, така че е абсурд да се говори за някакви териториални води, коментира с усмивка ученият и полярен изследовател проф. д-р Христо Пимпирев.

Той добави, че има предложения евентуално да се продава като инертен материал, но ако действително има печалба от това, това ще го направят държавите, които са близо, а не България, която има два кораба в Черно море.

Станете почитател на Класа