ЦИК спря клип на ДПС

Централната избирателна комисия (ЦИК) не е подчинена на ДПС, като просто в комисията мълчали преди да вземат решение.

Това обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов в сутрешния блок на Нова телевизия във връзка с възмущението на Боян Расате и хората му, че ЦИК не са спрели предизборен клип на ДПС, в който участват деца, докато техен клип е бил спрян.  Припомняме, както стана ясно късно снощиЦИК са решили да спрат клипа и на ДПС.

Цветозар Томов коментира, че деца не могат да участват под никаква форма в предизборна кампания.  „Има 7-8 клипа, по които ЦИК ще вземе вероятно днес решение, и предполагам, че ще има още забрани”, посочи говорителят на ЦИК.

„Дори и родителите да са дали съгласието си за участието на детето, те не са негови собственици. Законът за закрила на детето предвижда включително защита на децата от техните родители. В случая те посягат на правата на децата”, подчерта Цветозар Томов.

Мария Стоянова от СЕМ пък каза, че Държавната комисия за защита на децата има Съвет на децата, който излезе с препоръка децата да не стават обект както на идеологически, така и на религиозни внушения. 

"Ние сме държава, в която само до преди 25 г. децата бяха активни участници в идеология. Сега това няма как да бъде така, защото те няма как да решат дали искат или не искат да споделят една или друга идеология. Затова децата трябва да бъдат защитени от тези влияния", коментира Стоянова.

На въпрос дали няма двоен аршин и дали предизборният клип на ДПС е щял да бъде спрян без нахлуването на хората на Боян Расате в ЦИК, Стоянова подчерта, че ЦИК е сезирана на 18-и септември от СЕМ за случая.

Гостите в студиото дадоха и друг пример за нарушение – честване на военните е използвано за предизборна агитация.

Станете почитател на Класа