Според политолози: ДПС подари българските турци на Ердоган

ДПС е помогнало на Реджеп Ердоган на президентските избори в Турция, като е накарало 400 000 български изселници да гласуват за него. Именно тези гласове му трябваха на Ердоган да спечели, съобщи социологът Андрей Райчев пред бТВ във вторник.
Според него това е била причината и за срещата между лидера на движението Лютви Местан и новия президент на южната ни съседка миналия петък.

"Турция клекна на ДПС. Успяха да накарат 400 000 български турци да гласуват за Ердоган. Точно тези гласове му трябваха. И така спечелиха", каза Райчев.

"Партията на Ердоган положи гигантски усилия да събори ДПС. Чрез Касим Дал и чрез работата на нейния консул у нас. Но не успя. Трябва да мислим дали може да има ислямизация на ДПС и дали движението може да стане проводник на исляма в България. Това в никакъв случай не може да стане, защото ДПС е партия на бизнеса, на новозабогателите турци", каза още Райчев.

Часове по-рано пък политологът Огнян Минчев коментира в социалната мрежа Фейсбук срещата между Местан и Ердоган.

"Фактът, че партията ДПС бе създадена от екипа на Луканов по поръчение на Москва винаги е пораждал известна хладина в отношенията между Сокола и Анкара. Доставянето на "оня списък" в турското посолство, както и безусловната реализация на всички приоритети на Анкара на българска територия през последния четвърт век от стремително набъбващата с власт и пари етническа партия гарантираха търпимостта на турската държава към българо-съветската агентура начело на ДПС. На няколко пъти от Анкара се опитваха да сменят върха на партията и да я подчинят изцяло, но всеки път тези опити многозначително се проваляха", казва Минчев.

"Москва даваше ясно да се разбере, че такива промени не е редно да се правят. ДПС трябва да остане руско-турски консорциум, в който Анкара разполага с миноритарен дял. Ердоган дълго време не искаше да се примири с това и демонстративно отказваше да се срещне с преуспелия агент Сава. Формалното назначаване на Местан за председател явно дава възможност на Ердоган да припознае партията, която осъществи всеобхватна монополизация на живота - стопански, обществен, личен и политически - на българските турци и се превърна в октопод, който е на път окончателно да редуцира българската държава до администрация на бандитска мрежа начело с ДПС", твърди още той.

Според политолога "успехът е най-добрата препоръка".

Подобно на тезата на Райчев, и Минчев смята, че "какъвто и да е Доган, Ердоган е принуден да приеме неговия щедър подарък - всеобхватния контрол върху българските турци и мюсюлмани, нарастващото влияние върху циганските общности и механизмите за тотално корумпиране на българската държава".

"Е, трябва да дели всичко това с Москва - но на този етап друга възможност няма. Ако и доколкото все още съществува българска държава - основен инструмент за оцеляването й е внимателната оценка за динамиката на руско-турските отношения по проблемите на България и използването на всяко разминаване в интересите на Москва и Анкара за еманципиране на България от задушаващата хватка на двете империи. ДПС процъфтява на основата на общите интереси на Русия и Турция по отношение на България. Няма по-голямо предизвикателство пред съществуването на България от общността на руско-турския интерес и неговата материализация в лицето на ДПС", казва още Минчев. Според него Русия притежава и редица други инструменти - БСП, Атака и т.н. "На този етап обаче няма по-важна задача пред доведената до санитарен минимум българска държавност от отстраняването на ДПС от властта на национално ниво... И доколкото е възможно - поне до известна степен - на регионално ниво", завършва той.

Станете почитател на Класа