Алиосман Имамов: Задкулисието като начин на вземане на решение е присъщо за цялата система

Тютюнът и обръчите от фирми бяха темите, които скараха политици, устремили се към парламента от този регион. На пряка връзка в ефира на БНТ бяха събрани Атанас Атанасов от РБ, Цветан Цветанов от ГЕРБ, Ангел Джамбазки от коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", Алиосман Имамов от ДПС, Светлин Танчев от ББЦ. Единствената дама в дебата бе Николина Чакърдъкова, кандидат на АБВ за предствител на региона в 43-то Народно събрание. "Задкулисието като начин на вземане на решение не е присъщо само на една партия, присъщо е на цялата система", заяви Алиосман Имамов. Градусът бе повишен и от репликите на Атанас Атанасов за генезиса на ДПС. "ДПС бяхте създадени от ДС, за да бъдат заведени българските турци при тези, които им смениха имената", каза Атанасов. Думите му бяха прекъснати от Имамов, който го обвини, че ползва просташки изрази. "Вашето място не е тук", каза Имамов по адрес на Атанасов и го обвини за дивата приватизация станала по време на синьото управление в зората на демократичния преход.

Като липса на реални политически тези преди изборите определи Алиосман Имамов основните тема на спора между представителите на шестте партии. "Проблемите на областта са други - не АМ "Струма" и еврофондовете, каза Имамов. Към него се обърна Цветан Цветанов "Тютюнът, господин Имамов, във вашия мандат се купуваше на 3-4 лева, а в мандата на ГЕРБ имаше възможност да стане за 10-12 лева на килограм".

В началото на дебата като основни опоненти в дебата се очертаха Ангел Джамбазки и Алиосман Имамов. "В момента в Европарламента се внася документ, който да ограничи внасянето на сорт тютюн, който се произвежда в Гоцеделчевския регион", каза Джамбазки и обвини представителят на ДПС, че до сега не са направили нищо за хората, които произвеждат тази суровина.

"ДПС асфалтира път в нищото, защото злоупотребява с държавните пари. Хората са тежко зависими от ДПС. Защо тютюнът в Гоце Делчев се изкупува на 2 пъти по-евтино отколкото в Гърция", попита Джамбазки. Той визира кметът Ахмед Башев като свързан с монопола на изкупуването на тютюна по река Места. "Той се изкупува 2 пъти по-ниско отколкото на 10 км зад граница, той дели българите по етнически принцип и иска да се въведе нация, която я няма", каза Джамбазки, на което веднага репликира Имамов - "Имате лично отношение". Според него тютюнът допринася държавата да получава средства.

Националистът запита защо има асфалтиран път във Вълкосел, където живеят малцина. "Белица е известна с дупки и с липса на мост - именно с управлението на ДПС", каза Джамбазки. Имамов веднага му отговори, че във Вълкосел живеят 7-8 хиляди жители, в Гоцеделчевския регион няма район, до който да няма път.

Джамбазки отправи реплики и към представителя на ГЕРБ. "Господин Цветанов, в края на вашия мандат видях хора, които протестираха срещу цените на тока", каза той. "В региона не може да се осигури сигурност, да се опази реколтата на хората", допълни представителят на патриотичния фронт.

Цветанов се опита да обедини участниците като каза, че ГЕРБ ще иска подкрепа от всички партии за стратегия за развитие на българския туризъм. "С финансиране, с енергийна ефективност ще помогнем на туризма. Важно е да има свободна цена, а не автоматизиран подход", каза Цветанов по отношение на тютюна. ГЕРБ се готви да управлява със силно дясноцентристко управление със силно мнозинство, каза Цветанов.

На категоричните заявки от Цветан Цветанов и от Ангел Джамбазки, че няма да участват в коалиция с ДПС и с БСП Алиосман Имамов заяви, че предварителното говорене преди избори е манипулация.

"Ще бъде ли възможно премиерът да се обади на шефа на митниците", запита водещият Марин Маринов. "Доказа се, че при този случай няма никаква намеса. Поемам ангажимент, това не е повлияло на проверяващите", каза Цветанов и побърза да си каже репликите, че България се нуждае от стабилност. "Стабилни институции, които бяха разрушени, задкулисието да бъде заменено с прозрачност", каза Цветанов. "В следващото правителство МВР не трябва да се управлява от ГЕРБ", заяви Атанас Атанасов. Генералът от РБ бе категоричен, че правителство на малцинството не може да гарантира прозрачност на управлението. "Трябва да кажете какво разбирате за правителство на малцинството, важна е кадровата политика", каза Атанасов към представителя на ГЕРБ.

Макар че разговорът поведе представителя на БСП Кристиян Вигенин, той не успя да надговори по-активните участници. "Не може и не бива да има хора над закона", каза Вигенин.

Общо неодобрение предизвика репликата на представителя на ББЦ Светлин Танчев, че кампанията им е много скромна. "Ние правим най-евтината и аматьорска кампания", каза Танчев, на което Атанасов отговори - "Половин България сте купили. Как от депутат, избран от ГЕРБ станахте дясна ръка на Бареков, обяснете", призова Атанасов. На което Танчев обяви, че четири месеца бил независим в предишното народно събрание.

Станете почитател на Класа