Експерти: Няма „спасител” в предстоящите избори

„Това ще бъдат най-безнадеждните избори", прогнозира социологът Кольо Колев от Агенция „Медиана" в първото след лятната ваканция предаване „Факторът Кошлуков" по TV 7. Според него и събеседниците му в студиото – Димитър Ганев, политолог от „Галъп Интернешънъл" и Антоанета Христова, политически психолог от БАН, за първи път в предстоящия парламентарен вот на 5 октомври няма да присъства образът на „спасителя", както е било, например, с Бойко Борисов през 2009 г., със Симеон Сакскобургготски през 2001 г., с Иван Костов през 1997 г. и „дори с Жан Виденов през 1995 г.", припомни Димитър Ганев. Експертите очакват липсата на положителен образ да се отрази и на избирателната активност, която може да бъде „възможно най-ниската".
Събеседниците в студиото на Емил Кошлуков единодушно предвиждат изборна победа за ГЕРБ, но не и пълно мнозинство на партията за създаването на самостоятелно правителство. „ГЕРБ ще бъде първа сила, но ще им бъде безкрайно трудно да съставят работещо управление. Партията дори няма да достигне до резултата си от 2013 г.", смята Кольо Колев. „Не виждам самостоятелно мнозинство за ГЕРБ, но има възможност да се постигне мнозинство с Реформаторския блок", предвижда Димитър Ганев. „ГЕРБ ще направи правителство, но то няма да бъде стабилно", бе прогнозата на Антоанета Христова. Като единствен риск в кампанията тя вижда опасността всички политически сили „много да се изложат" и това да доведе до още по-ниска избирателна активност.

Експертите предвиждат още ДПС да запази позиции за влияние, но да не влиза в явни коалиции заради отрицателното отношение, демонстрирано от всички останали партии към движението. „ДПС ще играе роля в управлението, но без да се появява активно на сцената, няма да влезе в явна коалиция, но ще участва в мълчалива коалиция", очаква Колев. За Ганев декларацията на Бойко Борисов, че няма да прави коалиция с ДПС е само „предизборна хватка". „ДПС очевидно в момента не е желан партньор и те самите са анализирали това отношение. Предполагам, че ще направят крачка назад, за да не дразнят, но това не значи, че няма да участват в управлението", обясни позицията си Христова.

Станете почитател на Класа