80% от младите лекари отиват в чужбина

80% от младите лекари и тези, които сега завършват медицина, търсят реализация в чужбина. Това показва проучване на пациентски организации.

По този повод медици и пациенти организират протестна демонстрация под надслов „Млади лекари за ново здравеопазване". Младите лекари искат да бъде реформирана здравната система, за да спрат изтичането на български лекари към чужбина.

Организаторите са готови и с предложения за оздравяване на българското здравеопазване. Според техните данни има риск до 2020 година страната ни да остане без медицински специалисти, посочва Нова телевизия.

В началото на лятото пък стана ясно, че младите медици ще могат да работят като общопрактикуващи лекари веднага след дипломирането си. Това може да стане след приемането на готвената промяна в законодателството.

Измененията в Закона за здравето и Закона за лечебните заведения трябва да бъдат разгледани на следващото заседание на парламентарната здравна комисия. Председателят на комисията д-р Нигяр Джафер поясни тогава, че се обмисля да се разреши на младите доктори да откриват практики там, където има свободни места, още преди лекарите да са записали специализация.

Те обаче ще трябва да започнат да специализират до една година след завършването си, ако желаят да работят като джипита.

Станете почитател на Класа