Прекратиха делото за разследването за смъртта на Тодор Димов-Чората

Прокуратурата е прекратила разследването за смъртта на Тодор Димов-Чакъра. Това съобщи адвокат Марин Марковски при участието си в сутрешния блок на bTv. Марковски бе адвокат на Бойко Борисов при друго прекратено наскоро разследване срещу Борисов – за скандала „Мишо Бирата“ и телефонният разговор между тогавашния премиер и шефа на митниците Ваньо Танов. Според Марковски експертиза във Франция е доказала, че записът на телефонния разговор в известна степен е манипулиран.

И двете разследвания бяха свързани с действия на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, но той така и не бе обвинен по тях, припомня сайтът „Правен свят“. На 13 юни м.г. Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Чакъра по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. До този развой се стигна, след като в края на 2012 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България за неефективното разследване на обстоятелствата около смъртта на Чакъра, който загина при полицейска акция пред къщата му през 2003 г., ръководена от Бойко Борисов.

И двете дела бяха възобновени от прокуратурата след като Борисов подаде оставка като премиер. Прекратяването им пък съвпада с края на правителството на Орешарски и идва преди поредните предсрочни избори, пише „Правен свят“.

Станете почитател на Класа