Шаламанов: Ще има средства за вноската ни в НАТО

„Получих поканата от президента и съм тук да помогна, с каквото мога. Основната цел на МО е да гарантира суверенитета и териториалната цялост на страната. Всички усилия ще бъдат насочи в тази насока. Ние ще дефинираме една визия, която да увеличи разходите за отбрана и двустранно и многостранно сътрудничество със сътрудниците", заяви в сутрешния блок на БНТ Велизар Шаламанов, министър на отбраната и категорично заяви, че това правителство е непартийно.
"Вноската за НАТО не е толкова голям проблем. Тя е в размер на 15 млн. лева за година и се плаща на вноски. Средства ще има. Просто всеки едни разход през тези месеци се гледа под лупа и трябва да бъде отчетен", каза още министърът.
Той бе категоричен, че ще бъдат търсени решения в МС по отношение на намаления бюджет на ведомството, поради дупката в здравната система.
"По договора за двигателите за изтребителите има неустойки. Това показва само с колко проблеми трябва да се справим. В момента правим разчети кое трябва да се плаща незабавно и кое плащане може да бъде отложено във времето", добави той.
"Най-голямото предизвикателство пред нас в момента е да завършим оградата по българо-турската граница. Това е една несвойствена дейност за Министерството на отбраната. Ще гледаме да решим този проблем в най-скоро време", заяви Шаламанов.
„Новото поделение във Враца, когато имаме финансови рестрикции, не може да бъде приоритет. Трябва да приемем национална програма, която да даде предложения за развитие на въоръжените сили", каза още той.
„Намираме се в нова среда за сигурност и отбраната е основен наш приоритет. Инвестициите в отбраната са свързани с техническо обновление и създаване на нови места", каза още министърът и изтъкна Националната програма, по която служебното правителство ще работи, която цели достигане на 2% от БВП за отбрана.

Станете почитател на Класа