Михаил Миков обяви президента за враг номер 1 на БСП

Новият лидер на БСП Михаил Миков обяви в петък президента Росен Плевнелиев за основен политически враг на БСП. На пленум на партията той съобщи, че ще създаде работна група, която да започне наблюдение на назначения от държавния глава служебен кабинет.

"В последните месеци преди разпускането на Народното събрание се наблюдава консолидиране на десницата и използване на всички институционални възможности - най-вече на президента, за атака срещу БСП и нейното управление", каза Миков. Според него опитите да се атакува БСП през нейното управление "понякога надхвърлят стриктните граници на конституционните правомощия" на президента.

Лидерът на БСП подозира, че целта на десните и президента е не само да се омаловажи управлението на БСП, но и да се нанесат тежки удари срещу партията още преди началото на предизборната кампания.

"В тази обстановка ясно се очертава опитът за намеса на президента в политическия живот", каза Миков.

Напрежението президент - БСП ескалира в последните дни пред разпускането на парламента със скандалите около несъстоялата се актуализация на бюджета. БСП не подкрепи проекта за актуализация, внесен от на кабинета "Орешарски", докато президентът до последно настояваше актуализацията да бъде приета.

Тезата на БСП е, че президентът е няма право да задава приоритети на служебното правителство, които надхвърлят неговия мандат – да се гарантира честно провеждане на изборите.

На пленума Миков защити тази теза, като каза, че приоритетите, зададени от Плевнелиев на служебния кабинет, далеч надхвърлят късия конституционен срок на неговото съществуване, както и правомощията му. Сред зададените приоритети бе и ревизия на управлението на правителството на БСП и ДПС.

"Започва се с действия, които трябва в негативен план да представят управлението, в което БСП участва", заяви лидерът на социалистите, въпреки че служебният кабинет едва направи 48 часа съществуване. Миков обяви още, че ще бъде създадена работна група за наблюдение на действията на служебното правителство.

 

 

Станете почитател на Класа