Свикват кризисен щаб в Костенец

Пострадалите от взрива са служители на завода и от Логистичната база на армията.

Изпращат се психолози, защото има много хора, които са в стрес от случилото се и искаме да им помогнем, както в района на поделението, така и в града. Това заяви в Костенец служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, който е на мястото на инцидента, предаде репортер на БГНЕС.

Свиква се Кризисен щаб в кметството.

Щетите ще бъдат възстановени от завод ТЕРЕМ. Психолозите пътуват насам. Те са командировани до понеделник, а ако се налага ще се удължи престоят им, за да работят със служителите и с хората от града, добави Шаламанов.

Следствието започва работа по разпореждане на прокурора. И разследващите са на място. Пълната истина ще бъде установена от следователите от МВР. Все още не се знае колко хора е имало в завода, когато е избухнал взривът, детайлите в момента се уточняват. Първо трябва да отделим внимание на медиите и гражданите, за да ги успокоим, че няма риск от последващи взривове, няма радиационно или химическо замърсяване, заяви Шаламанов. Той подчерта, че е възможно щетите да бъдат покрити бързо.

"Най-важни са хората, затова е и ангажиментът за психологическата подкрепа. Към момента не може да се говори за човешка грешка. Той повтори, че става дума за случайна искра между два технологични центъра. Това не е нещо, което се е случило в склад, а на работна площадка, като са спазени всички правила от служба КОС. Те редовно проверяват технологичния процес и не са регистрирани нарушения, които могат да бъдат свързани с този инцидент. Технологичен център, това са центровете, където се извършват отделните операции на утилизация на боеприпаси и различни вещества. Те са независими, но така или иначе физически са в близост. Макар че са взети всички мерки, не може рискът да бъде сведен до минимум", уточни Шаламанов и увери, че ситуацията е овладяна.

В момента се извършва оглед на къщите, по които има щети, засега броят им между 10 и 40, щетите основно са счупени прозорци.

БГНЕС припомня, че взрив разтърси рано тази сутрин град Костенец. Взривът избухна във военния завод "ТЕРЕМ" в града по време на утилизация на боеприпаси. Между два производствени процеса е избухнала искра, която е попаднала върху два чувала с тротил.

Хората първоначално са чули силен гръм, сградите се разтърсили. След това са последвали още няколко сигнала от разтревожени граждани на тел. 112, че над града се издига гъст черен дим. Има материални щети и счупени прозорци по сградите в Костенец.

Ранени са 10 души – 5 мъже и 5 жени, четирима от тях по-тежко. Двама от пострадалите след взрива във военния завод в Костенец вече са във ВМА-София, други двама са приети в Окръжна болница "Св. Анна" в София.

Завод ТЕРЕМ е отцепен. В района на инцидента има екипи на пожарната, много линейки, Военна полиция, КОС. Няма опасност от втори взрив, увериха редица институции.

Станете почитател на Класа