Кристалина Георгиева: Само в София се твърди, че нямам шанс

Само в София се говори, че нямам шанс за поста върховен представител за външната политика на Европейския съюз (ЕС), коментира за БНР Кристалина Георгиева, която е настоящият еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи и българската номинация за комисар в следващата Европейска комисия (ЕК).

В Брюксел и останалите европейски столици разбирането е, че решение още не е взето и че името ми продължава да стои като възможен кандидат за върховен представител, каза Георгиева. Мисля, че е малко тъжно това, че само в София се твърди тази теза, че аз нямам шанса за тази позиция.

Преговорите какви други постове са възможни, ще се водят в следващите седмици заедно със служебното правителство. Георгиева вярва, че България има шанс да получи по-големи отговорности в следващата ЕК.
„За мен номинацията за втори мандат е чест, но и отговорност към страната ни и към Европейския съюз. Благодаря на президента, благодаря на служебното правителство и на всички, които ме подкрепят. Ще продължа да работя за доброто име на България“, каза още българският еврокомисар. Георгиева сподели радостта си, че ние решихме да се в категорията на страните, които, когато има успешен човек в комисията продължават мандата му, така че да има старшинство и да може да се позиционира страната за по-добър ресор. На въпрос смята ли се за партийна кандидатура, обвързана с ГЕРБ и ЕНП, Георгиева отговори, че по време на сегашния си мандат като еврокомисар е показала с работата си, че еднакво добре работи със социалисти, с либерали, със зелените, разбира се, с ЕНП, тоест с всички проевропейски партии и възнамерява да продължи да работи така и в следващия мандат.

„Най-добрият начин да защитаваме интересите на България е като служа на всички европейци и показвам, че разбирам проблемите на тези, които са мои сънародници, техните очаквания от Европейския съюз най-добре. И мога да кажа отговорно на всички българи, че никога не съм пропускала възможност да застана на страната на българите, когато се обсъждат важни за нас въпроси в залата на комисията“, изтъкна Кристалина Георгиева.

Станете почитател на Класа