Шаламанов поиска 2 % от БВП за отбрана

Военният министър в служебното правителство Велизар Шаламанов започна управлението си с амбициозна и непостижима цел – подготвянето на национална програма, която да разпише ниво от 2 процента от БВП за отбрана.

Шаламанов обяви в сряда, че ще се заеме и с подготовка на визия за "България в НАТО 2020", засилване на компетентността и капацитета на армията при управление на кризи и създаването на клъстър по иновации.

Военният бюджет е тема на сериозен дискусия, в която личен ангажимент пое наскоро и президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев. . В момента бюджетът за отбрана е около 1.3% от БВП, като основната част отива за заплати и поддържане на наличните способности. Тригодишната бюджетна рамка също предвижда бюджетът да се движи приблизително в тези граници. НАТО обаче настоява процентът за отбрана в страните членки да бъде минимум 1.5%, като такъв ангажимент пое и Плевнелиев.

Шаламанов обяви, че ще представи на предстоящата среща на върха на Алианса в Уелс визията "България в НАТО 2020".

Очаква се до 10 дни да бъде изготвен план за действие от новото ръководство на министерството. Шаламанов ще работи с двама зам.-министри - по отбранителна политика и по управление на ресурсите.

Шаламанов заяви, че има доверие в ръководния екип на армията, голяма част от който познавал лично. По думите му е много важно да се утвърди и ролята на постоянния секретар на ведомството като партньор на началника на отбраната.

В края на управлението си военният министър Ангел Найденов освободи най-висшия чиновник в министерството - постоянния секретар Добромир Тотев, който от своя страна каза, че ще си търси правата по съдебен път и отхвърли категорично оценките, че не се е справял със задълженията си.

По информация на Меdiapool Шаламанов ще започне управлението си с връщането на Тотев на поста – постоянен секретар.

"Основни принципи на работа ще бъдат екипност и приемственост, взаимодействие между граждански и военни експерти и прозрачност", заяви Шаламанов.

В момента тече цялостен преглед на военните способности, който бе започнат по време на управлението на министър Ангел Найденов.

Той от своя страна обяви три предизвикателства пред новото ръководство на МО - бюджетът на министерството, участието на военни в подпомагането на населението и средата за сигурност и развитието на кризата в Украйна.

Станете почитател на Класа