×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Служебният кабинет встъпи в длъжност

Кабинетът "Орешарски" предаде властта на служебното правителство на проф. Георги Близнашки на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет.

В реч пред своите министри и служебното правителство досегашният премиер Пламен Орешарски заяви, че екипът му се е ръководел от интереса на хората въпреки всекидневната съпротива.

"Преди една година правителството пое управлението на страната в условията на дълбока институционална криза. Работихме в най-сложната политическа страна. Въпреки това изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти", каза Орешарски.

Той обяви, че правителството е постигнало успехи по отношение на бизнес климата, социалната политика и възстановяването на държавата като платец. Орешарски обяви за успех и разплащането по европейските оперативни програми въпреки спрените средства по ОП "Околна среда" и "Регионално развитие".

По думите му кабинетът му оставя реформирана системата за сигурност и се е справил с бежанската вълна.

Не сме търсили извънредни правомощия, заяви служебният министър-председател проф. Георги Близнашки при приемането на управлението

от правителството на Пламен Орешарски. Ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство, заяви Близнашки.

"През последната година българското общество преживя драматични сътресения. Независимо от всичко, това е за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи", добави той.

"Основната ни задача е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички. Необходимо е възстановяване на доверието на гражданското общество в политическите институции. Нашето служебно правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество", подчерта проф. Георги Близнашки.

Като основни приоритети той очерта да се стабилизират основните обществени системи, да се възстанови доверието с партньорите в рамките на ЕС и на НАТО и да се започне с реформи.

 

Станете почитател на Класа