Част от Гражданския съвет застава зад Радан Кънев за лидер на РБ

Част от непартийните членове на Гражданския съвет на Реформаторския блок ще излезе с призив към петте партии от десния съюз за ускоряване на процеса на централизиране на обединението чрез избор на лидер. В специална декларация към формациите, която ще бъде огласена в сряда, гражданите ще призоват партиите да подкрепят кандидатурата на Радан Кънев за лидер на РБ. Това стана ясно след днешната среща на гражданския съвет с лидерите и представители на формациите. Това е втората поредна среща, след като в понеделник в продължение на осем часа двата ръководни органа на РБ обсъждаха бъдещето на политическия съюз, отбелязва „Капитал".

До кризисната ситуация се стигна след изненадващата оставка на говорителя на блока Радан Кънев. Като аргументи за напускането на поста той посочи липсата на единна политика на РБ, липсата на единно мнение по въпроса за прерастването на политическия съюз в единна политическа сила, както и контакти на част от партийните ръководства с ГЕРБ. "Лидерството на съюза се осъществява от Бойко Борисов", посочи Кънев в заявлението си за напускане на поста говорител на РБ.

До призива на гражданския съвет към петте формации пък се стигна след като и днес нямаше единство сред тях по дискутираните в понеделник няколко теми. Едната е партиите да препотвърдят участието си в блока. Втората е промяна в структурата на управление на блока, която трябва да стане по-централизирана. Предложението е да бъде избран лидер на дясното обединение, както и намаляване на състава на изпълнителния съвет, който сега се състои от 21 души и прави трудно вземането на решения. Обсъджано е и даването на повече правомощия на гражданския съвет. От изпълнителния съвет на десния съюз заявиха, че промяната в структурата и изборът на лидер трябва да стане преди парламентарните избори, а до края на декември политическият съюз трябва да прерастне в единен политически субект.

Решението по тези въпроси се бави обаче заради несъгласието на ДБГ и СДС с част от тези предложения.

Днес ръководството на формация на Меглена Кунева декларира готовността си да работи за единството на РБ, както и за поетия ангажимент при подписването на споразумението за учредяването на блока през декември миналата година за прерастването му в единен политически субект. В решението обаче се припомня, че според учредителния документ ръководството на блока се осъществява от изпълнителния му съвет.

От Реформаторския блок уточниха, че за утре е предвидена неформална среща на лидерите на петте формации, които ще продължат да обсъждат бъдещето на десния съюз.

Станете почитател на Класа