Първанов се обяви отново за президентска република

„Няма в нашата парламентарна история парламент, който толкова ниско да е свалил нивото – на реториката, на законодателството“. Това заяви президентът (2002 г. – 2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов в студиото на „Тази сутрин”. По думите му, „парламентаризмът в този му вид е изчерпан”.

„Този парламент е компрометиран по две линии – или не се събира година, не може да заработи, няма кворум, или другия тип парламент (на ГЕРБ), който стои в зала и само подпечатва взетите от премиера решения т.е. имаме премиерска република“, коментира Първанов. Той за пореден път се обяви за конституционни промени, които да направят България президентска република „по френски модел”. По думите му това означава да има баланс между президента и парламента, но държавният глава да има по-отчетлива роля.

„Когато станат такива неща, каквито наблюдаваме сега, хората обикновено се обръщат към кмета и президента. Парламентът го няма, агенциите си прехвърлят отговорността”, направи мост между политиката и трагедията в Мизия Първанов. Лидерът на АБВ даде и друг пример: „Имаме президент, който инциира референдум. Президентът е избран с повече гласове от мнозинството в парламента, но същото това мнозинство спира инициативата на президента”.

В отговор на въпроса дали подобна централизация няма да укрепи позициите на задкулисието, той посочи, че при сегашния модел договорките са още по-добре скрити, защото са в партийните централи.

Станете почитател на Класа