Екоминистърът: Има риск Искър, Вит и Осъм да предизвикат бедствия

Има риск реките Искър, Вит и Осъм да предизвикат бедствия при обилни дъждове. Това призна по Нова телевизия Станислав Атанасов, екоминистър в оставка. По думите му, при неблагоприятно развитие на обстоятелствата, както в Мизия, подобен неблагоприятен сценарий може да се реализира в пълен мащаб.
Министър Атанасов обясни и ситуацията с язовирите и рисковете от преливане при продължителни валежи. Стана ясно, че басейновите дирекции издават предписание за поддържане на „едно разумно ниво на язовирите, което е баланс между риска наводняване и засушаване“, което обаче е свързано и с метеорологичните прогнози.
„Както има прогнозна от наводняване, така може да има и от засушаване”, допълни Атанасов.
„Осемте язовира по поречието на река Скът са общинска собственост. Преливането на язовир от гледна точка на МОСВ означава аварийна ситуация, в която водата прелива над язовирната стена, има опасност да е компрометирана. Това представлява и риск за населението”, посочи министърът. Според казаното от него, минаването на вода над преливника чисто технически е част от нормалната работа на едно хидротехническо съоръжение, а самите прелимници са конструирани така, че забавят скоростта на преминаващата вода.

Станете почитател на Класа