АБВ открито се обяви за президентска република

Референдум за нова конституция, включително промяна на държавното устройство – установяване на президентска република. Това е едно от предложенията на движението АБВ, обявено по време на дискусия"За пълна промяна в българската политика".
Ние, без да има нужда, няма да влизаме коалиция, но ще подкрепим всички разумни мерки, които отговарят на нашата програма. Това не е списък за пазаруване. Нашата цел е да се промени начинът на политика в България. Ние се готвим за дълга битка. Утре имаме среща с работодателски организации, ще обикаляме страната, като до края на месеца ще се опитаме да съберем всички добри идеи. През септември ще бъде финализирана програмата ни и ще кажем, че това е АБВ, ще кажем, че искаме и сме готови да говорим с останалите само за това, а не да ни търсят за конфронтацията, за личните интереси", каза Ивайло Калфин.
По думите му това, което ги отличава от останалите, е съгласието и българският гражданин не е загубил ума си.
Предложенията на АБВ за дискусия са: референдум за нова конституция, включително промяна на държавното устройство – установяване на президентска република; смесена избирателна система – мажоритарен избор на половината от народните представители; трикратно намаляване на държавните субсидии; премахване на партийните назначения и квоти в бордовете на фирми и в администрацията; граждански контрол върху партиите и институциите, реформа на съдебната система, изборност и мандатност на съдиите, премахване на партийните квоти при избора на ВСС, намаляване от седем на пет години н мандата на Главния прокурор и избирането му от парламента.
Според АБВ трябва да се създаде агенция за борба с корупцията по високите етажи на властта, равно отдалечена от институциите. От коалицията са за поддържане на армия, способна да гарантира военна сигурност на страната и възстановяване на военно-промишления процес; за планове на национално и регионално развитие на страната, обвързани със седем годишната финансова рамка на ЕС, насочени към осигуряване на работни места и по-високи доходи.
АБВ предлагат справедлива данъчна система – пренасяне на тежестта към високите лични доходи и едрата собственост чрез въвеждане на прогресивна данъчна скала на три равнища: запазване на 10% данък за ниските доходи, 15% - за средните доходи и 20% - за високите доходи, както и за въвеждане на данък върху операциите на финансовите пазари и данък за едрото наследство. От АБВ искат и въвеждане на минимално почасово заплащане на труда, заплащане за извършената работа у нас да бъде 4 лв./час.
От движението предлагат още активна демографска политика на дългосрочните инвестиции преди всичко в децата и младото поколение, в човешкия капитал на нацията, както и превръщане на образованието и здравеопазването в първостепенен национален приоритет.
Президентът трябва да има право да разпуска парламента, заяви от своя страна лидерът на АБВ Георги Първанов. Ако през последната една година ние имахме президент с по-силни правомощия, този парламент трябваше поне 10 пъти да бъде разпуснат, защото беше вреден за страната. Президентът трябва да назначава за премиер този, който може да формира мнозинство в парламента. Той трябва да има по-широка гъвкавост, заяви Първанов.
„Ние се опитваме да намерим по-работещ баланс между институциите. Искаме да имаме наистина силна, ефективна, действена държава. На тази дискусия ще намерите редица други идеи. Например, ние не предлагаме популисткото свиване на депутатите наполовина, защото ако ги свием, ще си избираме само две партии до безкрайност. Ние предлагаме преглед на администрацията, да се видят звената, за да има ефективно управление. Допитването, което ще започнем утре, а практически го правим днес и се надявам да има ефекта на една по-голяма мобилизация на членовете и симпатизантите на АБВ. Това ще ни позволи по-ясно да очертаем съществените различния между нас и другите партии. Иска ми се това да става чрез дискусия. Искрено се надявам, че тази дискусия ще доведе до гражданска консолидация на обществото по значими теми. Иска ми се българинът да дебатира и решава политическите въпроси в България", каза Първанов.
Според него АБВ държи на мажориталното начало, на избора на личности, защото личностите засилват партиите, а не ги обезценяват. С моя екип сме предлагали нееднократно референдуми по различни въпроси, в т. ч и за вятърната енергетика, членството на България в Европейски съюз (ЕС)", каза той. От коалицията предлагат общонационално допитване до хората по един набор от идеи чрез анкетни карти. По думите му тези идеи биха могли да доведат до сериозен тласък за възраждане на българската държавност.
"Подписването с „Уестингхаус" като процес беше осъществено на тъмно.Но това, което знам е, че единият реактор на „Уестингаус" ще струва колкото двата в АЕЦ "Белене". Този същият, който готвят за седми в АЕЦ - Козлодуй, не е проработил никъде. Не е решен проблемът с горивото и стоят нерешени още безброй други въпроси. Къде е тук държавата и политиката? Ние имаме един набор от идеи, които някой ще се помисли, че са случайно подбрани. Всяка една от тези идеи може да се окаже неработеща, но всички те могат да възродят държавата с тяхното комплексно действие. Отнася се за пряката демокрация, за предлагане финансирането на партиите по нов модел. Сега разбирам, че Бойко Борисов също обеща да съкрати партийните субсидии, ако парламентът го реши. Това вече сме го казвали. Да, наистина намирам, че не е морално в условията на тежка криза партиите да не намерят начин да проявяват солидарност към хората, върху чиито плещи е тежестта от изхода на кризата. По-важно е да с е намери система на контрол върху приходите и изразходването на партийните финанси", каза още Георги Първанов.

Станете почитател на Класа