Борисов: Режем парите на партиите, ако спечелим изборите

Ако ГЕРБ спечели стабилно мнозинство и поеме властта, едно от първите решения на новия парламент ще бъде орязване на партийните субсидии. Това съобщи „Преса", позовавайки се на думи на Бойко Борисов.„Парите трябва да се намалят, но сме против премахване на държавното финансиране, защото ще останат само банки, фондове и бизнес да спонсорират партиите, което е катастрофа. Който дава парите, той си поръчва и партиите и това стана ясно през последната година", мотивира се Борисов.

Той обаче не се наема отсега да каже с колко ще се намалят парите за партийните централи. „Това е работа на целия парламент, надявам се в следващото Народно събрание въпросът да бъде обсъден", каза още той.

В момента за всеки получен глас на парламентарни избори партиите вземат по 11 лв. годишно. Само с един лев беше орязана държавната помощ с промени в бюджета за 2014 г., макар че в залата имаше предложения и за орязване на парите наполовина - на 6 лв. на глас.

Най-голяма субсидия досега получаваше партия ГЕРБ. През 2012 г., когато бяха управляващи, те вземаха годишно почти 23 млн. лв., а за миналата година отчетоха в Сметната палата 17 905 000 лв.

Юристите на ГЕРБ обмислят още една важна тема - как може да се ореже броят на депутатите. „Аз много искам да се намалят депутатите, но юристите ще кажат. Според тях това не може да направи Обикновено народно събрание. Но вместо с 240, то спокойно може да заседава със 180. Още повече че в този парламент кворумът се правеше с малко над 120 човека", каза Бойко Борисов. Според него, ако в 43-тото НС не може да се направи промяната, ще се мисли за свикване на ВНС.

Още през 2003 г. Конституционният съд категорично обяви, че само Велико народно събрание може да променя броя на депутатите. Решението е номер 3 от 10 април 2003 г. В него съдът обясни, че може да се оспорва всяка конституционна промяна, направена от обикновено НС.

Станете почитател на Класа