Кадиев: Орешарски никога не е бил на БСП, а само и лично на Станишев.

Орешарски никога не е бил на БСП, а само и лично на Станишев. Сега е в отбора на ДПС. Това признание направи социалистът Георги Кадиев, коментирайки сключеното днес споразумение между АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" за изграждане на 7-ми блок на централата.
Винаги когато едно правителство тайно подписва проект за 5.3 млрд $ в последните дни от мандата си, без обществена поръчка, без прозрачност, без яснота за плюсове и минуси, нещо дълбоко не е наред. Така просто не се прави, заяви от фейсбук профила си Георги Кадиев. Постът му предизвика коментари, които от своя страна изясниха няколко въпроса.
Обществена поръчка? С "Уестингхаус"? Та те са регистрирани като офшорка, се посочва в един от коментарите, на който Кадиев отговаря:
Това, че са регистрирани в офшорна зона не е проблем. Правят го за данъчни цели, иначе собствеността е ясна. Проблем е, че в Европа няма нито един техен реактор. Проблем е стойността на проекта. Проблем е откъде ще идва и къде ще отива горивото. Проблем е защо правителството сключва акционерно споразумение с 30% участие на "Уестингхаус", чрез апортна вноска на 1100 Мвт реактор. Като, забележете, година преди пускане в действие правителството се задължава да изкупи тези 30% и да стане едноличен собственик. С други думи, просто ни продават реактор с отложено плащане, облечено по друг начин. Естествено, че няма нужда от споразумение за преференциална цена на произведената енергия - какво ги интересува "Уестингхаус"? Те отдавна ще са си заминали...
Подписва се договор след това се плащат неустойки - чиста печалба за някой, е едно от изказаните предположения в мрежата.
В друг от коментарите напомнят на Кадиев, че това е правителството, което БСП подкрепя, и че министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев беше кандидат за лидер на БСП, и че носи пряката отговорен за проекта.
От тук и въпросите, които се поставят в мрежата: Стойнев ли не е наред или партията, която го направи министър, не е наред? Вие какво ще кажете? Защо всички социалисти започнаха да говорят за своето правителството като за чуждо?
На тези коментари Кадиев посочва, че да, това е предварително споразумение, но с два недостатъка: като си казал А, вече е много по-трудно да не кажеш Б. И резервираш 7 блок само за "Уестингхаус", без да знаеш дали няма по-добри варианти.
Аз не виждам никакъв смисъл на последното си заседание едно правителство да поема толкова тежък ангажимент на бъдещи правителства. И да, Драгомир Стойнев е министър от БСП и беше кандидат за лидер- няма какво да кажа. Времето ще покаже, но БСП вероятно ще понесе негативи, пише още социалистът.
Чии интереси обслужва тази сделка и кой нареди тя да се сключи? От САЩ ли натиснаха за сделката? Чрез нея контра на Русия ли ще правят?
Не знам всичко, надценявате ме, казва Кадиев в отговор на тези въпроси.
За САЩ безспорно е от полза. Кой в България има полза още не мога да преценя, коментира той.
Що се отнася до Орешарски, заявява Кадиев - той според мен никога не е бил на БСП, а само и лично на бившия ни председател. Сега вече е в отбора на ДПС.

Станете почитател на Класа