Боян Петров е първият българин покорил К2

Зоологът от Природонаучния музей в София Боян Петров е първият български алпинист, който е изкачил втория по височина връх в света К2, съобщи сайтът climbingguidebg.com. В информацията се цитира Януш Майер – ръководител на програмата “Полски зимен хималаизъм”, който е разговарял по сателитния телефон с полските участници във вчерашната атака на К-2.
Боян Петров е изкачил втория по височина връх на планетата малко преди полския алпинист Януш Голомб. Почти веднага след покоряването на върха българинът е предприел слизане, като е подминал лагер 4 (7800 м), където отказалите се от изкачването Артур Малек и Павел Михалски са изчаквали връщането на колегите си Януш Голомб и стигналия по-късно до върха Марчин Качкан.
Досега няма пряка връзка с 41-годишния Боян Петров, защото е оставил сателитния си телефон в базовия лагер. Очаква се обаждане веднага щом слезе в подножието.

Боян Петров е първият българин, който изкачва три осемхилядника в рамките на един сезон. Той попада в елитната група от малко над 30 алпинисти с хеттрик от осемхилядници за по-малко от 100 дни, съобщава „Дневник“. Според изданието Петров вероятно е и първият инсулинозависим алпинист, който постига подобно постижение. На 21 май Петров стана първият българин, който изкачи третия по височина връх Канчендзьонга (8586 м), а на 23 юли заедно с Иван Томов стъпиха на съседния на К2 Броуд Пик (8047 м).

Станете почитател на Класа