Орешарски: Преживявал съм и по-тежки управленски периоди

Премиерът в оставка Пламен Орешарски обобщи свършеното от правителството. В заключителното си обръщение той призна: Отмина още една тежка година в новата българска история, сигурно не най-тежката, преживявал съм и по-тежки управленски периоди, но най-нестабилната. Въпреки това кабинетът успя да свърши преобладаваща част от поетите задължения."

"До края на май успяхме в много голяма степен да подобрим бизнес климата, да обърнем тенденциите като увеличим външните инвестиции с 5%. За съжаление в последния месец констатираме, че има обратно връщане и спадане на нивата на бизнес климата", уточни Орешарски.

Едно от добрите постижения беше реализирането на емисията на външен дълг при изключително ниски нива.

Това е участие на инвеститорите с парите си, а не с литературни разсъждения, допълни премиерът в оставка.

Успяхме да направим много и в областта на социалната закрила - не в степента, която се иска на гражданите, но в рамките на възможното. Колкото и да е трудно това, смятам, че тенденцията ще продължи и през следващите години. Успяхме да създадем нов тип взаимоотношения на държавата с бизнеса. Не си позволихме нито за момент да не плащаме на бизнеса за сметка на фискалната стабилност, каза Орешарски.

Министър-председателят каза още: Някои ключове реформи, които не бяха направени в последните повече от 10 години само ги започнахме. Разчитаме, че всяко следващо правителство ще търси своите корекции, но се надявам да продължи тенденцията.

За мен беше чест и удоволствие да работя в правителството на Пламен Орешарски. За една година и два месеца България усвои 19% от всички евросредства. Общо за периода изплатените средства възлизат на 4 млрд. и 200 млн. евро.Това заяви в Министерски съвет вицепремиерът и министърът на правосъдието в оставка Зинаида Златанова.Надявам се усвояването да продължи и да можем да се поздравим с добър резултат, каза още Златанова. По отношение на партньорството с ЕК правителството трябваше да приеме и разработи 13 стратегии в различни сектори на управление, защото този програмен период се формира по друг, нов начин, обясни тя и добави, че на това правителство се е паднало да разработи всички секторни стратегии и да ги съгласува с ЕК. Тези 13 стратегии слагат началото на процес на реформи, които трябва да се развие през годината. Това правителство сложи страната по пътя на реформите, с помощта на ЕК. Реформите за следващия програмен период се стартират сега, каза Златанова.

Никога не сме били за шокови реформи с неизвестен край, отказахме се от реформи, където няма консенсус, каза от своя страна вицепремиерът в оставка Даниела Бобева. Тя допълни, че кабинетът е борил за всяко едно работно място – не закривахме предприятия, отчете БобеваВсичко, което беше заложено в програмата, е изпълнено на 100%. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев.

Йовчев подчерта направените реформи в сектор сигурност - трансформиране на ГДБОП в ДАНС, новият Закон за МВР. Деконцентрацията на власт и постигането на гаранции за това, че възможностите и упражняване на политическите натиск върху силовите структури, е намалена изключително, отчете се вицепремиерът.

Повече от два пъти намалихме подслушване и повече няма да има съмнения в обществото дали технически средства за подслушване са използвани неправомерно, гарантира Йовчев.

Станете почитател на Класа