ДПС ще върне мандата и ще е в пленарната зала за актуализацията на бюджета

На 4 август от 14:00 часа цялата група на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува "за" актуализацията на бюджета на НЗОК и бюджета на държавата. Така разбираме своята политическа последователност и отговорност.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след днешното провалено заседание и заявката на ГЕРБ, че се отказват от актуализацията на бюджета и повече няма да влизат в зала, което прави невъзможно приемането й.

Лютви Местан бе категоричен, че ще върне мандата, който държавният глава ще му връчи в 14:00 часа днес. "Въпросът е твърде странен, защото това, което ще се случи формално след около час и половина при президента, е формален акт на онова, което вече се случи на 29 юни на първите консултации при него, когато се споразумяхме, че вървим към предсрочни избори и нито една политическа сила няма да прави опит да състави кабинет", категоричен бе Местан.

"Въпросът ви вероятно е породен от продуцирани съмнения, а кой и защо ги продуцира, също е въпрос, на който не съм в състояние да отговоря, защото не искам да се занимавам с психоанализа", добави лидерът на ДПС в отговор на въпроса дали ще върне мандата. "Струва ми се, че всички тези предложения и внушения ще увиснат във въздуха към 14:02 часа. Ако след това някой се почувства неловко, това си е негов проблем", подчерта той.

Запитан дали забавянето на връчването на мандата не е било помощ от страна на президента да бъде обезпечено служебното правителство, Местан отвърна, че това е изключително некоректна и спекулативна теза. "Помолих мандатът да не ми бъде връчван в понеделник, защото това е денят на религиозния празник Рамазан Байрям и е съвършено естествено да бъда при 84-годишната си майка", посочи той.

По отношение на актуализацията на бюджета Местан коментира, че "оттук – нататък, понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да бъде и отговорността – пред лекарите по отношение по отношение на НЗОК и пред цялото общество по отношение на държавния бюджет".

ДПС носи тази отговорност и има готовност да подкрепи двете актуализации, категоричен бе той. "Оттам – нататък тези, които по съдържателен или тактически характер няма да участват в гласуването или няма да влязат в зала, трябва да носят своята отговорност, добави лидерът на ДПС.

На въпрос как си обяснява рязката смяна в позицията на ГЕРБ Местан отвърна, че ще говори само за ДПС, а не за останалите политически партии. Запитан защо всички останали партии очевидно се притесняват да бъдат обвързвани с ДПС, Местан отвърна, че този въпрос трябва да бъде към останалите лидери, а не към него. "Поведението на ДПС е достатъчно ясно и предвидимо, особено от евровота насам. Всички наши действия се разполагат именно в онова, което уж консенсусно определихме като плавен преход към политическа стабилност. Ние дадохме своя принос и смятам, че сме единствената партия, която остана последователна и вярна на постигнатото съгласие при президента. Поведението на другите партии е въпрос на тяхна отговорност и решение", коментира Местан.

Станете почитател на Класа