Вигенин обвини Плевнелиев, че натрапил Кристалина Георгиева за еврокомисар

Президентът Росен Плевнелиев е щял да саботира всяка номинация за еврокомисар на кабинета "Орешарски", извън тази на Кристалина Георгиева, стана ясно в сряда от думите на външния министър в оставка Кристиян Вигенин пред БНТ. Държавният глава е казал на европейските лидери, че ако правителството на Пламен Орешарски издигне друга номинация, то служебното правителство ще я смени с Георгиева.

Премиерът Пламен Орешарски издигна номинацията на Кристалина Георгиева в последния момент. Причината бе, че БСП искаше да издигне свой представител за еврокомисар и големият претендент бе именно Кристиян Вигенин.

"За мен беше странен начинът, по който беше направен опит да се предпостави това, което се случва, през една конкретна личност", каза Вигенин.

Той обясни, че винаги е подкрепял действията на Кристалина Георгиева, но подчерта, че преди да се издигне конкретна лично е трябвало да има дебат какъв ресор точно ще получи България. Вигенин допълни, че целта е била да се издигне най-подготвеният човек за въпросния ресор.

С уговорката, че не би искал думите му да се тълкуват като работа срещу кандидатурата на Кристалина Георгиева или че я подценява, Вигенин оцени като минимални шансовете на българката за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността.

"Имаше отказ на политическите лидери и на премиера да се проведе дебат и беше по-лесно да се остави на служебното правителство", каза Вигенин. Той предупреди, че така се създават прецеденти, с които постепенно да се създаде впечатление, че служебният кабинет е пълноценен, а той не е".

Външният министър в оставка оцени като подписване на празен чек за следващия кабинет миналата вчера на първо четене актуализация на бюджета, внесена от правителството и приета с подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

"Скоростта, с която бяха внесени тези промени ни лиши от възможността за смислен дебат, очевидно е, че сме в нова ситуация, но тази промяна не може да се свързва с БСП", каза още той.

Станете почитател на Класа