Станишев ще се кандидатира за лидер на ПЕС

Имам намерението да се кандидатирам за лидер на европейските социалисти и се надявам, че нашата партия ще е първата, която ще излъчи и подкрепи моята кандидатура. Това каза председателят на БСП в оставка Сергей Станишев на заседанието на 48-ия Конгрес на партията. „Лидерската битка в БСП беше доста оспорвана. Гордея се, че БСП е единствената партия, в която има нормални и демократични процеси за избор на лидер. Гордея се, че има толкова достойни номинации за лидер. Това е заслуга на партията. Приемам го и като частична оценка за кадровата политика на ръководството. Функцията на лидерството е да се произвеждат повече лидери, а не последователи”, посочи Станишев.
„Надявам се, че няма да чуя от претендентите за лидерския пост днес думи, които не подхождат на БСП. Първото задължение на лидерите е да обединяват, а не да разделят. Убеден съм, че партията има необходимите сетива, за да направи своя верен избор. Очаквам от всеки кандидат ясно да декларира, че няма да води пунически войни в очакване на 6 октомври”, каза още Сергей Станишев. По думите му силата на един лидер не е в това да се заобикаля с привърженици, а да има самочувствие и авторитет. „Затова съм щастлив, че съм дал път на много хора и не съм казал лоша дума за никого”, заяви Станишев.
„Моят втори завет към бъдещия лидер – дълбока промяна в кадровия подбор на партията. Трябва да се върнем не само към ценностите, но и към европейските норми за модерно структуриране”, посочи лидерът на БСП в оставка.
„Имам една основна критика – за каква комуникационна критика говорим, след като много наши представители помпат личен рейтинг за сметка на БСП? Някои от тях само чакат да вземем някакво решение, за да хукнат да се разграничават в медиите”, каза още Сергей Станишев

 

Заставам пред вас със самочувствие и увереност за пътя, който изминахме заедно, за този пред нас. Има момент на равносметка в живота на всеки човек – на постиженията и грешките. Днес е моят ден за равносметка.Това заяви Сергей Станишев в словото си на 48-ия конгрес на БСП.

Спомням си 15 декември 2001 – бях на 35 години, дадохте ми шанса, огромната привилегия и честта да застана начело на БСП. Бях повече притеснен, отколкото щастлив заради огромната отговорност пред вас, пред партията, заради отговорността пред България. Тогава завърших словото си с испанска молитва, подчерта Станишев. Той добави, че 13 години по-късно е променил не малко неща, но и много не е успял да промени. "Има още мъдрост, на която да се уча. Това е моят последен конгрес като лидер на БСП. Нека за миг забравим за различията помежду ни, за отправените упреци, за горчивината и болката. Нека си спомним днес доброто, за стъпките, които извървяхме съвместно, защото всеки от вас е отдал много време от живота си и е положил много усилия в името на БСП. Искам с всяка дума и позиция да покажем, че сме на нивото на отговорността, която носим пред другарите, пред страната, пред хората", каза Станишев. Той допълни, че този конгрес е натоварен с много очаквания и отговорност.

Всеки един от делегатите го осъзнава, убеден съм. Нашите опоненти се надяват да излезем от тук с омраза в сърцата, разединени и слаби. От тона и от работата на конгреса зависи бъдещето на БСП. Другари, България цяла сега нази гледа, хората в страната ще очакват решенията, които ще вземем днес. Ще затъне ли партията в раздори след моето оттегляне? Не бягам ли от отговорност, оттегляйки се от лидерския пост? Всички тези въпроси ще получат своя отговор днес, а и това как ще стигнем до тях. Нека с поведението си и решенията си да защитим достойнството на партията. Да покажем, че идеите са по-силни от личните амбиции, подчерта Станишев.

За първи път след промените реализирахме успешен мандат за БСП – 2005-2009 г. – нещо, с което ГЕРБ не може да се похвали. После понесохме тежка загуба. За постигнатото в политиката трябва да се съди не по пропаганди, а по резултати. През тези 13 г. бяхме два пъти в управлението на страната, доказахме, че БСП е партията, която има силата на идеи, има волята да превръща идеите си в реалност, днес няма друга такава партия в Българя, заяви Станишев. Той отбеляза, че БСП трябва да дава увереност и перспектива на хората. "Защото ние вдигаме доходите на хората, ние водим до растеж икономиката, ние създаваме работните места, ние се борим с монополите, ние водим страната към напредък. Фактите са най-ясното доказателство за това", заяви Станишев.

Станете почитател на Класа