Бойко Борисов върна мандата

Президентът Росен Плевнелиев поиска актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК. След среща с парламентарните групи в 42-то Народно събрание той заяви: „Моля да бъде загърбено политическото противопоставяне и актуализацията да се направи в интерес на пациентите, на общините за ускоряване на еврофондовете, а не на фалиране на бенефициентите по европрограми”. „Моля да се актуализира държавният бюджет и за да се направи обективен, не политически, а професионално-експертен обективен прочит на приходите, на разходите, на дълга, на дефицита, на рисковете, които трябва да бъдат компенсирани до края на годината. Необходимо е парламентът да приеме решение, с което да даде възможност служебното правителство да сключва договори за външни заеми, международни договори”, посочи той.
„Важно е да имаме работеща централна банка. Решаването на тези три въпроса е неотложно, те изискват работещо Народно събрание и надпартийно поведение”, посочи Росен Плевнелиев.
Трето, което поиска президентът, бе „работеща БНБ“, но не стана ясно как ще бъде постигнато това.
Президентът връчи с указ 186 мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов като представител на най-голямата парламентарна сила. Борисов моментално върна мандата. „Утре ще връча мандат на втората парламентарна група – Коалиция за България. Третата парламентарна сила, която ще получи мандат за съставяне на правителство, е ДПС”, уточни президентът Плевнелиев.
Двамата се оттеглиха на нови консултации, в които Плевнелиев смята да запознае Борисов с „някой задачи пред служебния кабинет.“

Станете почитател на Класа