Правителството на Орешарски отиде в историята

180 народни представители гласуваха "за" оставката на кабинета на министър-председателят Пламен Орешарски. 8 депутати гласуваха "против" и 8 се въздържаха. След гласуваната оставка народните представители изпратиха Пламен Орешарски и министрите му с ръкопляскания.Работихме в най-сложната политическа среда в новата ни история. Въпреки това за една година изпълнихме преобладаваща част от поетите ангажименти.Това каза министър-председателят Пламен Орешарски преди парламента да гласува оставката на ръководения от него кабинет. Всички бизнес индикатори показаха непрекъснато подобрение, само борсовите индекси нараснаха с рекордните за ЕС 40%, реализирана бе крачка напред и по отношения на доходи, пенсии, разкрити бяха над 40 хил. работни места - отбеляза Орешарски част от постиженията на кабинета. Справихме се и с едно от големите предизвикателства на нашата национална сигурност – бежанската вълка, каза Орешарски и отчете оценката на международните партньори по темата. В последния месец взаимоотношенията на парламентарните групи, които подкрепят кабинета предопределиха предстоящата оставка.Премиерът благодари на всички, които подкрепяха кабинета и на онези, които не го подкрепяха заради градивната критика.За мен беше чест и отговорност, заключи премиерът.

След  оставката на кабинета следва конституционната процедура по връчване на мандати от страна на президента на лидерите на парламентарните групи за съставяне на нов кабинет в това НС. Пръв ще получи мандат Бойко Борисов като председател на най-голямата партия, след това Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров. Очаква се всеки от тях да върне мандата възможно най-бързо, без да изчаква предвидения 7-дневен срок, по сценария, проигран миналата година след оставката на кабинета "Борисов". Президентът Росен Плевнелиев ще свика консултации с парламентарните партии още в четвъртък, съобщиха от неговия прессекретариат.  Така ще се пристъпи към предварително договорения план за назначаване на служебно правителство в началото на август, което да подготви предсрочните избори на 5 октомври.Преди да гласуват оставката на кабинета, париите излязоха с оценките си неговото управление, просъществувало едва година и два месеца. Както се очакваше, партията мандатоносител БСП хвърли вината върху ГЕРБ. Една година непрекъснат саботаж – това бе предизвикателството на ГЕРБ, с което 42-ото Народно събрание не можа да се справи, заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов в декларация от името на групата. Дано 43-ия парламент не е такъв, защото тогава ще трябва да се избира между парламентаризма и ГЕРБ, каза той.
ГЕРБ действа като група за саботаж – нападките им рядко бяха политически, по-скоро бяха лични, често обидни. Борисов често обявяваше война, от неговите думи строи презрение към институциите, към НС, към парламентаризма и в крайна сметка презрение към демокрацията, отчете Мерджанов.Сега, когато съдбата на правителството и НС е предрешена в предизборна ситуация, няма нужда да се драматизира. Нека успокоим страстите, парламентарни кризи е имало преди, вероятно и занапред, решението им е парламентарни избори и в това няма нищо страшно, каза Мерджанов.

Днес ще гласуваме оставката на първото правителство на политическо малцинство от последните 20 годни, заяви лидерът на съуправляващата партия ДПС Лютви Местан. Той не приема оценката за разруха и катастрофа. Кабинетът е бил принуден да работи в тежки условия и да разгръща стратегия за оцеляване, когато страната се е нуждаела от много сериозни реформи.

Лидерът на ДПС повтори тезата си, че формулата, на която стъпи кабинетът "Орешарски", бе зададена от вота на българските граждани. Той запита какво ще стане ако и след предстоящите избори избирателят не отреди никому самостоятелно мнозинство. "Няма да съставим правителство, ще отречем вота на суверена, ще бойкотираме този вот?" - запита реторично лидерът на ДПС. Като проблем той изтъкна, че политическият процес не успял да изгради култура на коалиционността, камо ли да е възможно да понесе фигурата на правителство на политическото малцинство.

Днес гласуваме оставката на правителство, избрано по силата на българската конституция, и затова дължим необходимото уважение, независимо от партийните си пристрастия", призова Местан.

Той отбеляза, че политиците са длъжни да намерят формулата на управлението, но не и да се преосмисля формата на държавно управление. Местан се обяви срещу идеите за президентска република. "България има нужда от управление на ясната и широка парламентарна подкрепа за правителство на ефективното управление на вече закъснелите и неотложни реформи", каза Лютви Местан.

Той подчерта, че кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС след резултатите от евроизборите. Онзи четвъртък ДПС заяви, че е партия, за която изразът "властта не есамоцел" не е клише, защото даде ясен знак, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите си, но няма да жертваме ценностите заради властта, каза той.ГЕРБ не е виновна за противопоставянето в парламента и обществото, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и призова политическите сили да спрат с обидите. "Нека всеки един от нас и аз самият да сме си направили равносметка от поведението и защо се стигна до тук - българският парламент да бъде най-хуленият, българските политици да бъдат най-хулените, а когато застанем пред своите избиратели, ние казваме, че ще правим политики за България и всички български граждани", каза Цветанов. Той отправи пожелания към министър-председателя и министрите, защото "добри или лоши, те вече са част от историята, винаги ще бъдат споменавани и всеки трябва да почита и уважава министъра или министър-председателя, независимо в кой период е управлявал, защото под една или друга форма той е бил избран от българския парламент".Нека всеки един от нас да се разграничи от сценарии като "Костинброд" и това противопоставяне, което наблюдавахме в предизборната кампания през 2013 година, призова Цветанов. Той пожела здраве и успех на всички рожденици днес и същевременно специално за вицепремиера Зинаида Златанова, с която по думите му е имал много остри сблъсъци в чисто политически аспект.

Станете почитател на Класа