Борисов призна, че рекетира управляващите

Управляващото мнозинство да внесе Закона за МВР и Закона за Сметната палата, които да бъдат прегласувани и отменени. Това е условието, дадено от Бойко Борисов, за да подкрепи ГЕРБ актуализацията на бюджета на Здравната каса, като в пряк текст Борисов си призна, че изнудва управляващите.

Опозицията спази обещанието си от вчера и днес не участва нито в заседанието на парламента, нито в съвместното заседание на комисиите по бюджет и финанси, икономическа политика и здравеопазване, където трябваше да се разгледат актуализациите на бюджета на НЗОК и на Държавния бюджет.

От думите на Борисов стана ясно, че участието на ГЕРБ в пленарни заседания е дало причина на Волен Сидеров да пуска платени съобщения по медиите, че ГЕРБ крепи кворума на управляващите. "Нека внесат тези два закона, които "Атака" им подкрепи и ние ще влезем да подкрепим отмяната им", обясни Борисов, според когото 1 година "Атака", БСП и ДПС са работели в пълен синхрон и нито едно предложение на ГЕРБ не е било прието. "Как така в последната седмица ГЕРБ им стана толкова важен, за да ни пришият едно или второ управление или Сидеров да пуска платени съобщения, че ние крепим, като той ги крепи една година", възмутен бе Борисов. "С тези игрички приключихме", обяви той.

"Разбрахме се, че за да се събуди доверие в БНБ, трябва незабавно да си подадат оставката Иван Искров и Цветан Гунев, а Гунев в момента бил в отпуска", възмутен бе Борисов. Той обясни, че ГЕРБ не са избрали Иван Искров, а просто са го прегласували, за да имат всички политически партии сигурност и стабилност в БНБ.

Няма актуализацията на бюджета - те предлагат 225 млн. лева, а лекарите искат 328 млн. лева, обясни Борисов, според когото управляващите искат "да замажат" положението до изборите. "Дефицита е 7% - тук влизат парите на общините, на БДЖ, за еврофондове, на НЗОК", изчисли Борисов, въпреки че тези твърдения бяха оспорени както от БСП, така и от финансовият министър Петър Чобанов.

"Вчера бяхме на комисии, казахме си мнението, излиза БСП и казва - няма такова нещо. След като няма да си се събират и да правят каквото щат. Имаме още една седмица в този парламент и не искам да нося нито активи, нито пасиви от тяхното управление", обясни Борисов.

"Аз искам да им дам за години напред глътка въздух", отвърна Борисов на въпрос дали все пак не е редно ГЕРБ да подкрепи тази актуализация, ако тя ще даде глътка въздух на болниците. "Оставете ГЕРБ", възмути се той на въпрос за отговорността на неговата партия и допълни, че "чувства отговорност", но за да подкрепи бюджета на НЗОК, управляващите първо трябва да отменят законите за Сметната палата и МВР.

"Това е изнудване от ваша страна", скара се той на журналистите, които настояваха с въпроси за необходимостта да се актуализира бюджета на НЗОК. В крайна сметка на констатацията, че на практика той изнудва управляващите, като поставя два закона като залог за трети, Борисов разпалено отвърна: "Ми изнудвам ги, разбира се! Защо те ме изнудваха една година?", след което допълни, че избирателите му го питали защо се пришива с ДПС и БСП в последната седмица.

На въпрос нормално ли е това изнудване, Борисов отвърна, че и управляващите са направили така и отново попита защо са приели Закона за МВР, а още тогава не са актуализирали бюджета на НЗОК. "Искат да излязат с написано на хартия, че са били стабилни", заключи той.Извинявам се, че моите депутати подкрепиха поправките в Наказателния кодекс, които криминализират всяването на смут и страх в банковата система.Това заяви пред журналисти Бойко Борисов само ден, след като поправките в НК, отнасящи се за банковата система бяха приети с гласовете на ГЕРБ и ДПС в пленарна зала.

"Моите вчера цопнаха веднага и приеха закон за цензура в говоренето за банки в ангажимент на всички точки, около които имаше съгласие на консултациите при президента", обясни Борисов, след което се извини за това гласуване от името на парламентарната група."По никакъв начин, а то няма да има и парламент, такава точка няма да бъде вкарана или подкрепена от нас, категорично", обяви Борисов, въпреки че поправката вече бе приета на първо четене. Подкрепихме я и за това се извинихме, настоя той. На въпрос на БГНЕС не станаха ли прекалено много извиненията, тъй като по подобен начин Борисов смеси позицията си и след гласуването на мораториум върху продажбата на земеделски земи на чужденци, когато Борисов обяви, че групата му е била обзета от лудост, лидерът на ГЕРБ отвърна: "Така направихме и се извинихме".

Измененията в Наказателния кодекс не само бяха подкрепени от ГЕРБ в пленарна зала, но по време на дискусиите те бяха защитени и от народния представител от опозицията Данаил Кирилов. "Банковите институции разполагат с два съществени ресурса – единият е паричният. Другият съществен и по-важен ресурс е ресурсът на доверието. Не може той да бъде предмет на атака – умишлена, конюнктурна, зловредна", обясни вчера Кирилов като настоя, че целта на тези поправки е именно защита на доверието.

Станете почитател на Класа