И днес се чакат циркове с кворума

Работният ден на депутатите отново е под въпрос. Причината е, че от ГЕРБ се заканиха да не влязат в пленарната зала, с което се осуетява събирането на необходимия брой народни представители. Депутатите от БСП и ДПС не могат да съберат минимумът от 121 народни представители за откриване на заседанието, ако колегите им от ГЕРБ или „Атака" не се регистрират. ГЕРБ няма да влезе в пленарната зала днес за актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса след като това не беше гласувано вчера по време на съвместното заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм, бюджет и финанси и здравната комисия.

Причина стана отказът на Коалиция за България да гласува изменението на държавния бюджет, а само този на бюджета на Здравната каса. Изказването беше направено от народния представител от Коалиция за България Жельо Бойчев, който съобщи решението на парламентарната група. „Освен частта за НЗОК има редица допълнителни неща, които предвиждат нов държавен дълг и то значителен, увеличение на дефицита, увеличение на максималния размер на държавните гаранции и актуализация на приходите в частта на постъпленията от ДДС", обясни Жельо Бойчев.

Това провокира заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, която припомни, че ГЕРБ са влезли в зала именно да се вземе решение по тези два въпроса, но сега се протакват, като според нея причината е да се удължи живота на кабинета „Орешарски". „Търсете си отново „Атака", заяви Цачева. Председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев отправи предложение да бъде свикано ново съвместно заседание на трите комисии утре, уверявайки, че в петък двата законопроекта ще влязат в зала.

След края на заседанието Цецка Цачева заяви, че ГЕРБ повече няма да влезе в пленарната зала. Тя изтъкна, че те няма какво повече да правят там, тъй като днешния дневен ред е изчерпал уговорения седмичен.

Станете почитател на Класа