Да 5 години затвор за слухове за банки

С гласовете на ГЕРБ и ДПС Народното събрание прие на първо четене в пленарна зала промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до престъпления против паричната и кредитна система.

Който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години, гласи първата част от гласуваните промени в НК. Когато с тази дейност са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 хиляди лева, гласи пълният текст на поправките.

С общо 90 гласа "за", 5 "против" и 48 въздържали се промените в НК минаха, като зад тях застанаха депутатите от ГЕРБ и ДПС, а тези на "Коалиция за България" се въздържаха.

Още по време на дебатите депутатите от "Коалиция за България" Янаки Стоилов и Екатерина Заякова бяха категорично, че няма как да подкрепят така предложения текст, тъй като той крие опасности за свободата на словото и създава впечатление, че има определени институции, които не могат да бъдат подлагани на никакви критика.

Този текст навява на мисълта, че някой се опитва да създаде закон за защита на банките, които в условията на финансов капитализъм играят основна роля, коментира Стоилов и попита означава ли това, че този сектор от властта трябва да се ползва със свръх защита.

"Защо не се предлагат текстове, които налагат санкции на много по-съществени посегателства, като например наказателна отговорност за раздаване на кредити на свързани лица", попита Янаки Стоилов. "Защо не се реагира на подавани сигнали, включително и на съдебни решения за това дали са действителни акционерите в дадена банка", добави той и обясни, че вместо това в дните на кризата първите точки, които БНБ е предложила, са били да се разговаря с медиите и да се предвидят допълнителни наказателни текстове.

  • Две основни грешки видя Стоилов в така формулирания текст - по отношение "разпространяване на сведения" той изтъкна, че сведения можем да намерим дори в официалните отчети, а и такива сведения се нуждаят дори от колкото е възможно повече публичност, категоричен бе той. Другата грешка се касае до понятията "страх и смут", записани в законопроекта, като такива психологически понятия не могат да се използват в правната материя, настоя депутатът от БСП. Сред първите въпроси в работата на следващото Народното събрание трябва да бъдат въпросите за надзора и регулирането на банките, таке че парите на хората да се управляват добре. Трябва да се промени философията, че банките работят със свои пари – те работят с чужди пари и трябва да бъдат така управлявани и контролирани, че да бъдат защитени интересите на хората, категоричен бе Янаки Стоилов.
  • "Предложеният текст създава редица опасности относно защитата на правата и интересите на гражданите", настоя и Екатерина Заякова, която попита дали под ударите на закона спрямо новите поправки би попаднал например гражданин, който обвинява дадена банка в нелоялни практики и дори има заведени дела срещу нея, в които е доказано, че има едностранно променяне на договори, на завишаване на лихви и т.н.
  • От името на ГЕРБ и ДПС изказванията направиха съответно Данаил Кирилов и Йордан Цонев, като Цонев е и вносител на законопроекта, изготвен от БНБ. Двамата се съгласиха, че текстовете се нуждаят от прецизиране, но трябва да бъдат подкрепи на принципна основна, за да бъде защитено доверието в банките.
  • "До второ четене ще има текст, който не би трябвало да засяга правото на анализи, критики и свободата на словото", обеща Йордан Цонев като призна, че специалистите вече работят по по-прецизен текст. С тази уговорка Йордан Цонев обясни защо е необходима промяна в законодателството, която да не позволи подкопаването на основите на банковата система.

"Банките функционират по начин, по който целият им ресурс е вложен в определен вид активи. Никоя банка не може да издържи на желание на нейните клиенти да си изтеглят вложенията, ако това желание е концентрирано в седмица или две", обясни Цонев, като по думите му масата на влоговете се инвестира в съответни кредитни и инвестиционни портфейли. "Когато ние се наредим да си теглим влоговете, банката започна да реализира бързо ликвидни активи, но бързо ликвиден актив ли е кредита, който имате за жилище", даде за пример Цонев и обясни, че влогът ще се върне веднага, но банката не може да ви изиска веднага кредита, който ви е дала за 20 години. "Поради тази причина тя не може да отговори на вашето желание и настъпва катастрофа, без тази банка да е в лошо състояние", обясни Цонев, поради което е необходима защита на доверието в една банка. "Трябва да я защитим от атаки, които могат да доведат до това портфейла да си остане качествен, но тя да затвори врати, тъй като ако не може да изпълни до 5 дни наредено плащане, тя губи лиценза си", допълни той.

Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години. Това записаха депутатите в приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс с гласовете основно на ДПС и ГЕРБ.
Предпоследно: Най-вероятно ще има спецзакон за КТБ
16 юли 2014 07:00
23
БНБ продължава 3-месечния специален надзор над КТБ
15 юли 2014 14:05
99
ПИБ: Имаме достатъчно пари в брой, утре отваряме нормално
29 юни 2014 18:56
ДАНС закопча още трима за SMS-и с атаки срещу банки
29 юни 2014 12:30
152
Ако слуховете са причинили значителни вреди или значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева, реши още парламентът.

Промените в НК бяха внесени от депутата от ДПС Йордан Цонев, но инициативата за това дойде от БНБ, след като преди няколко седмици заради невярна информация масово клиентите на ПИБ започнаха да теглят влоговете си, което застраши банката.

След като се чуха критики против промените, Йордан Цонев коментира, че знае, че текстовете не са напълно прецизни, но експертите вече работят и ще бъдат изработени най-добрите преди окончателното приемане на поправките.

В началото на дебата Янаки Стоилов от БСП припомни, че тази инициатива беше на БНБ като реакция на рисковете, които изпита банковата система, след като разпространяването на информации доведе до смут и до бързо изтегляне на средства от ПИБ.

„Проблемът обаче е по-основен и е дали проблемите се дължат на такива психози, или има по-дълбоки причини. Този текст създава впечатление, че има определен сектор, който трябва да бъде поставен под особено отношение, такива текстове създават мисълта дали някой не се опитва да създаде закон за защита на банките“, коментира той.

Според социалиста проблемите на КТБ няма да се решат с този закон "заради това, че политици от всички цветове имат интерес и тази банка беше толерирана от всички досега“.

Данаил Кирилов от ГЕРБ смята, че по-важният ресурс на банките е доверието и той не може да е предмет на зловредна атака.

Екатерина Заякова от БСП обвини Цонев, че предлага да се приеме закон заради един случай.

„Тази промяна е преждевременна, законодателството се променя, когато са установени трайни промени в обществените отношения“, заяви тя, но Цонев й отговори, че след като не за първи път се напада банка със слухове, има промяна в отношенията.

Христо Монов от БСП се обяви в защита на промените и призна, че заради атаките към ПИБ много хора са потърсили услугите на психиатри и психолози, защото са били достигнали състояния, които са до граничната норма.Прочети още на: http://www.dnes.bg/temida/2014/07/16/parlamentyt-reshi-do-5-g-zatvor-za-sluhove-sreshtu-banki.232509

Станете почитател на Класа