Бареков: Изборът ми за зам.-председател на Европейските консерватори е признание за България

„Изборът ми за заместник-председател на парламентарната група на Европейските консерватори и реформисти е голямо признание, както за мен, така и за България. Това заяви председателят на ПП „България без цензура“ и евродепутат Николай Бареков пред радио „Фокус“ тази сутрин. Той увери, че ще използва позицията си, за да работи в полза на България.

Бареков обясни, че цялата на група на ЕКР е гласувала срещу Жан-Клод Юнкер, заради намеренията му да засили федерализма в Европа. Лидерът на ББЦ не е останал доволен от отговора на въпроса си към Юнкер, какви ще са политиките на ЕС за изравняване на стандарта в Европа. От думите на новия председател на ЕК е станало ясно, че Общността ще функционира по старите правила и няма да има драстични реформи, които да допринесат за повишаването на жизнения статус в бедните държави като България.

В качеството му на член на енергийната комисия към Европейския парламент Бареков обяви, че сред главните теми ще бъде проектът „Южен поток“, който трябва да бъде изграден, но по нови, прозрачни правила, с които напълно да се защитят интересите на българските граждани.

Бареков коментира и днешния отказ на депутатите да допуснат изслуиването му в пленарната зала на българското Народно събрание.

„БСП, ДПС и ГЕРБ са гласували против моето изслушване в пленарна зала“, обясни Бареков. Преди това на председателски съвет в Народното събрание, Румен Йончев е предложил да се изслуша Плавен Орешарски относно състоянието на България в Европейския съюз и в тази връзка е трябвало да се изкаже и Бареков като евродепутат.

Според правилника на парламента, аз мога да се изказвам по теми, които касаят европейското членство на България, поясни Николай Бареков.

В гласуването дали да се допусне изказване на Бареков участваха 113 депутати. От тях само 7 се осмелиха да дадат думата на Николай Бареков. 39 от депутатите бяха „против“, а почти двойно повече – 67 се въздържаха.

Бареков комевнира, че възмутен, от това, че за пореден път парламентарно представените партии отказват да му дадат думата в националния парламент. По думите му, това означава, че БСП, ДПС и ГЕРБ се страхуват от неговото влизане в парламента.

Станете почитател на Класа